Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Nötbakade äpplen med kardemumma och lönnsirap (vegan)

Ett snabbt improviserat recept som blev en rejäl dessert-hit! Nötmjölerna karamelliseras lätt med lönnsirapen under bakningen så degsmulet får en knäckig smak. Det går såklart bra att ersätta lönnsirapen med t.ex honung eller agave. Jag blandade hälften hasselnötsmjöl och hälften mandelmjöl.

Enkelt och gott! Äpplen och nötter…

Mina äpplen som jag använde till pajen verkar vara av en förvildad sort. De är väldigt små även när de är färdigväxta. Ganska söta och väldigt goda. Det blev vackert med så små äpplen i en paj eftersom att jag kunde skära och baka dem i halvor. Har man äpplen av normal storlek får man dela och skära dem i fjärdedelar eller mindre.

Nötbakade äpplen med smak av kardemumma och lönnsirap (vegan)

4-6 port

  • 4-6- äpplen
  • 1 msk kokosolja (eller ghee, ej vegan)
  • 2 msk lönnsirap (eller honung, ej vegan)
  • 2 dl nötmjöl, jag använde en blandning: hälften hasselnötsmjöl, hälften mandelmjöl
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 tsk mald kardemumma eller mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt

Servera gärna med kokosgrädde eller cashewgrädde smaksatt med vaniljpulver.

Värm ugnen till 160-175°C. Dela äpplena i halvor eller i fjärdedelar. Jag gillar att behålla skalet på men du skalar och kärnar såklart ur äpplena som du vill.  Det ska vara tjocka, stora bitar tycker jag, men igen, gör som du vill. Smörj botten av en ugnsform med lite kokosolj och ringla 0,5-1 msk lössirap över botten. Placera ut äpplena i formen. I en skål, blanda ihop övriga ingredienser till en deg. Fördela ut nötdegen över äpplena så att den täcker stora delar av ytan. Bitar av äpple kommer att sticka upp över utan. Grädda i ugnen i 25-35 minuter. Att tiden varierar beror på hur länge äpplena tar på sig att bli helt mjuka, så håll koll och känn med en sticka. Det blir godast om du låter ytan karamelliseras och bli fint gyllene och kanske lite mörkare på sina fläckar. Om äpplena inte är helt mjuka och toppen börjar bli bränd, lägg lite folie över ytan och grädda klart.

(1) Comment

  1. Anita says:

    Ser såå gott ut❣️ Kommer att baka den. 😋

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: