Dessert Mjölkfritt Paleo Vegan/Växtbaserat

Choklad och sötpotatisfrosting

Choklad- och sötpotatisfrosting! Helt klart en revolution… så magiskt enkelt och gott! Två ingredienser behövs, sötpotatis och mörk choklad; så kan man söta extra om man vill och salta och krydda med vanilj såklart. Silkeslen och mjuk konsistens och ändå får man i sig bl.a. nyttiga fibrer och antioxidanter… Mjölkfritt, utan vitt socker…

Om sötpotatisen är varm, direkt från ugnen är det bara att röra ihop med chokladen direkt. Chokladen smälter av sig själv.

Tips! Jag har redan en choklad och sötpotatis-tryffeltårta här på bloggen så jag vet hur bra sötpotatis funkar (som typ ersättning av avokado).

Efter att man blandat ihop sötpotatis och choklad behöver man mixa den slät, tex med stavmixer.

Choklad och sötpotatisfrosting

Proportioner: 2 delar sötpotatis + 1 del choklad = som ex. min sötpotatis var ca 300g = 270g tillagad då tog jag ca 125-140g mörk choklad.

För den som vill ha exakt recept

  • 1 sötpotatis ca 225g (200g tillagad)
  • 100 g mörk choklad, jag använde Lindt 90%
  • 1 krm salt
  • 2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
  • ev. extra sötning, det kan vara färska dadlar, agave eller honung

Baka sötpotatisen hel i ugn i en form i 200°C tills att den spricker och pyser lite ”sirap”. Ta ur innehållet ur skalet med en gång medan den är het och blanda med gaffel med bitar av mörk choklad. Fortsätt blanda tills att chokladen är smält. Mixa nu med stavmixer eller blender till helt silkeslen, slät konsistens. Spritsa direkt. Blandningen stelnar när den svalnar så man kan blanda ut den lite med vatten för lite mjukare resultat när chokladen satt sig – om man vill spritsa/montera dagen efter tex. Bara LITE vatten! Har inte provat fram exakta proportioner men ca 0,5 dl kanske som mest.

(1) Comment

  1. […] gjorde smet på samma sätt som choklad och sötpotatisfrosting, blandade i lite extra choklad och hasselnötssmör. Man kan alltså utgå ifrån receptet på […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: