Fermenterat Tillbehör

Syrad, fermenterad tomat

Syrad, fermenterad tomat – Sjukt gott, enkelt att göra och användbart! Jag använder t.ex. syrade tomater mosade i dressingar eller direkt i sallad som syra och umami = fyllighet.

Jag kan t.ex. ta några syrade tomater och ett par matskedar av spadet, mosa i en liten skål och blanda med lite olivolja, salt och peppar så har man världens godaste vinägrett. Syran av några tomater och lite spad är alltså mindre skarp än vinäger och lite mer söt med mycket smak av tomat. Man kan också såklart servera direkt på tallriken som tillbehör till det mesta.

Man kan ju syra, d.v.s. mjölksyra/fermentera nästan alla grönsaker men resultatet blir olika bra. Tomat blir väldigt vattniga i konsistensen efter att de fermenterat, men det gäller alltså bara att förstå man hur man ska använda dom så passar ”vattnigeheten” perfekt!

– Hur och varför? Mjölksyrade grönsaker ger bra bakterier för magen. Salt är den enda ingrediensen som behövs för att syra grönsaker men syrningen kan göras på två sätt. Det ena genom att finstrimla grönsakerna och använda sig av vätskan i grönsakerna i sig (som surkål). Det andra sättet, om man vill syra hela bitar av grönsaker som till tomaterna innebär att man gör en saltlag av salt och vatten. Läs mer här…

Syrad, fermenterad tomat

Förberedelser och tips

 • Rengöring: Börja med att rengöra ev. redskap, bunkar och burkar ordentligt och med naturliga metoder. Även om de redan varit diskade. Rengör noga och diska gärna bort t.ex. maskindiskmedels-rester med handdiskmeddel och skölj. Burk/en/burkarna kan gärna rengöras med kokande vatten för säkerhets skull.
 • Burken: Det är bättre och lättare att använda ganska stora burkar för syrningens skull. En bra storlek på burk beror också på storleken på gurkorna. Snäpplock med gummiring är att föredra eftersom att man lättare öppnar och försluter och att om trycket byggs upp för högt inne i burken så kan locket pysa ut det som behövs av sig själv. Min burk är 2 liter och jag har köpt den på Granit. Burkar finns också på Clas Ohlsson.
 • Påstricket: Ta en liten fryspåse och veckla ut den inuti burken ovanpå ytan. Klipp bort en del av påsen, ungefär hälften. Häll vatten i påsen så att det nästan går upp till kanten på burken. Pressa ut luft och knyt en knut. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut. Ställ burkarna på en plåt eftersom att det kan pysa ut vätska om det behövs.

Recept

Mängd: bestäm hur många burkar du vill ha och gör så mycket som ryms i din burk/burkar – jag gjorde 1 burk på 1 liter.

 • Körsbärstomater, så hårda som möjligt, ca 1 liter i volym
 • 6-8 klyftor vitlök, delad i skicor
 • salt, joddfritt* (20 g) per liter vatten (saltlag till syrade grönsaker ska vara 2% salthalt. = 1000 g vatten + 20 g salt)

*Saltet ska vara jodfritt eftersom att jod är bakteriedödande så chansen att misslyckas är större med salt med jod.

 1. Skölj tomaterna ordentligt.
 2. Varva ingredienserna lite i burken. Lämna lite utrymme upp till kanten, dvs fyll inte helt upp. Blanda salt- vattenblandning. Blandningen ska täcka tomaterna helt.
 3. I burken ska alla grönsaker vara täckta av vätska under tiden mjölksyrejäsningen pågår, jag använder påstricket. Påstricket: Ta en liten plastpåse och häll lite vatten i påsen, 0,75-1 dl kanske. Knyt ihop påsen en bit upp – utan at det är luft kvar i påsen. Placera påsen ovanpå ytan i börken så att tomaterna trycks ned under ytan. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut. Ställ burken/arna på en plåt eller tallrik eftersom att det kan pysa ut vätska när det börjar fermetera.
 4. Förvara i rumstemperatur. Det ska bubbla och pysa inom 2-4 dagar. Nu är egentligen fermeteringen klar och nu ska bara bakterierna utvecklas och mogna (även smaken). Låt stå i rumstemp i ca 10 dagar och därefter i kylen där den ska den stå till sig. Gärna i ca 2-3 månader.

Är du nybörjare med att fermentera? Läs gärna det här inlägget för alla mina tips:

(1) Comment

 1. […] surdegsbröd – tips och recept Naturligt glutenfri surdegsgrund – recept Syrad, fermenterad tomat Kvass (fermenterad dryck) med rabarber och honung Kokosyoghurt Cashewyoghurt med […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: