Bröd Glutenfritt

Durra och kikärtslimpa (naturligt glutenfritt)

Ett protein-, närings- och fiberrikt, naturligt glutenfritt, växtbaserat matbröd som passar till soppor, grytor och till matiga lunchmackor. Så gott! Smaksatt med olivolja och även timjan om man vill… Toppa rostade skivor av brödet med vad du vill men hummus och grönsaker, avokado, rostade tomater eller smaksatt olivolja (se förslag längre ned) passar perfekt.

Skiva, rosta och bre/toppa med olivolja smaksatt med vitlök, persilja, flingsalt och ev. lite chili… mmmm….

Här har jag rostat skivor av brödet och serverar med olivolja smaksatt med pressad vitlök, flingsalt, persilja och hackad chili.

Om näringen; Brödet är bakat med näringsrikt durramjöl och kikärtsmjöl och som vanligt i mina recept ingen mjölmix eller annan ren stärkelse. Kikärtsmjöl innehåller hela 22 g protein per 100 g mjöl och är även mer fiberrikt än andra mjöler. Kikärtor innehåller extra höga värden av folat – som är särskilt viktigt för fertilitetshälsa och graviditet och vid t.ex järnbrist. Innehåller även bl.a. höga värden av järn, magnesium, B6 och B1 osv. Durramjöl är ett näringsrikt, neutralt, naturligt glutenfritt basmjöl. Passar i glutenfria bröd och kan ersättas t.ex. med rårismjöl, ljust teffmjöl eller eller bovetemjöl.

Bilden är från ett tidigare provbak då jag serverade brödet med rostade tomater. Halvera körsbörstomater, ringla med olivolja och strö med lite salt och peppra. Rosta i ugn på 225°C i ca 20 min.
Skriv ut receptet

Durra och kikärtslimpa (naturligt glutenfritt)

Naturligt glutenfritt bröd med näringsrikt durra- och kikärtsmjöl. Passar som matbröd och till matiga mackor. Smaksätt gärna med timjan och/eller oliver. Jag kryddade med timjan. Toppa med t.ex. hummus eller avokado.
MåltidBröd
Nyckelordglutenfritt, mjölkfritt, växtbaserat,
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
Jäsning: 1 timme
Total tid: 2 timmar 5 minuter
Portioner: 1 bröd (1,5 l)
Kalorier: 46kcal

Ingredienser

Valfri smaksättning

 • 2-3 tsk torkad timjan eller 3-4 tsk färsk
 • 1,5 dl oliver, hackade det hade jag inte denna gången men det blir supergott.

Instruktioner

 • Mät upp och blanda alla torra ingredienser. Inkl. timjan om du väljer att smaksätta med det. Mät upp och blanda vatten med olja i en bunke och vispa i de torra ingredienserna. Inkl. hackade oliver om du valt att smaksätta med det. Låt degen stå och svälla i ca 15 minuter.
 • Förbered en plåt med bakplåtspapper. Fukta händerna med vatten så att det inte klibbar och forma ett bröd med fin hög form på fri hand direkt på plåten. Strö med durramjöl. Låt jäsa i 60-90 minuter tills att det expanderat ca 30%. Jag jäste mitt emellan två limpformar för stöd runt kanterna så att degen håller sig hög.
 • Värm ugnen till 225°C och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter. En längre tid i ugen ger en bättre skopa, det torkar inte ut brödet efersom att det bakas med psylliumhusk.
 • Tag ut brödet och låt svalna på galler. Låt brödet blir kallt eller åtminstone ganska svalt innan du skär i det.

Anteckning

Brödet passar att rosta och pensla med olivolja! Skiva gärna upp  och frys in, tina direkt i brödrosten. 
Tips: det blir väldigt gott att krydda med timjan! Även hackade oliver till tillfällen då det passar. 
Viktigt att måtta noga och använda rätt sorts psylliumprodukter. Läs mer här… 
 

Näringsinnehåll

Serving: 40g | Kalorier: 46kcal | Carbohydrates: 8g | Protein: 1g | Fat: 1g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 1g | Natrium: 17mg | Kalium: 47mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 3IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 6mg | Järn: 1mg

(5) Comments

 1. Annika says:

  Jättegottbröd -sonens favorit! Undrar om det går att baka i form? skulle vilja ha det lite högre nämligen. Jag bakar två bröd åt gången och det blir lite svårt att få dem höga då då det är mindre plats på plåten till att ställa formar som stöd.

 2. Wilma says:

  Supergott bröd som är perfekt att rosta direkt från frysen. Lagom med en timma i ugnen och får fin yta med lagom sega kanter. Lät mitt bröd ligga framme över natten (av misstag) efter dess att det hade bakats och var lika fint dagen efter!

 3. Inger says:

  Idag har jag bakat detta bröd, i en 1 1/2 liters form, och det gick bra. Gott blev det och lättbakat var det.

  1. Marie says:

   Funderar också på om det går att baka i ugn. Tycker det är svårt att få höjd på det…

 4. Tack för detta fina brödrecept. Bakar detta mest. Så gott och hållbart.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: