Hälsofilosofi kostråd

För att må bättre behöver vi ofta först må sämre…

Nilla Gunnarsson: Kost och näringsrådgivare, NLP Coach
Foto: Lo Varg

Många av oss är vana vid ett tänk som sjukvårdens medicin och piller har gett oss – att ger vi oss själva en kur (ett piller, en antibiotikakur, en spruta osv) så försvinner våra symtom och vi blir “bra”. Vi vill ofta (undermedvetet) att en kostförändring ska fungera på samma sätt som en pillerkur… Men så fungerar inte läkning och strävan efter balans på ett naturligt sätt.

Här är ett inlägg om sånt som jag ofta pratar med klienter och kursdeltagare om.

Vägen mot ökad energi och balans är många gånger att först må sämre…

Om en person plötsligt börjar dricka ordentligt med vatten och äta bra och motionera – så kan en efterföljande period av influensa, förkylning eller trötthet vara tecken på detox/utrensning och därmed läkning.

En annan konsekvens när vi ställer om kosten kan vara att vi plötsligt behöver ta itu med sociala rädslor och att stå upp för våra behov inför andra. Vi måste möta känslor av rädsla och otillräcklighet. Det kan faktiskt kännas jobbigt och svårt på ett känslomässigt plan under tiden vi satsar på att börja må bättre fysiskt. Det är inte ovanligt att hamna i mindre kriser ett par gånger på vägen där vi måste möta osäkerhet och tvivel.

Om det är så att vi har kört över signaler om återhämtning eller rädsla att synas under lång tid så kommer vi inte igenom det genom att äta annorlunda under en kort period. Man behöver vara beredd på att ta hand om sina behov på flera sätt. Vila, vara inkännande, göra justeringar, sakta ned, börja om osv osv.

Det är sällan vi får omedelbara positiva resultat om förändringen ska vara beständig. Att gå igenom motgångar är en del av processen till inre styrka, hälsa inifrån och verklig självkännedom och det ska inte avskräcka att vi ger oss ut på resan!

– Vad det är du gör för att må bättre som du inte behöver/bör göra?

Under processen av läkning eller förändring uppåt på hälsotrappan kan man också behöva utvärdera vad det är man inte behöver/bör göra som man ständigt försöker om och om igen – trots att det inte ger effekt. Att hoppa på en ny kur, ny diet, lägga till fler och fler kosttillskott eller satsa på ett nytt träningsprogram har för många blivit ett sätt att undvika att ta itu med det man egentligen behöver göra; det som man egentligen vet är mest kärleksfullt mot en själv.

När jag själv kommit i obalans – så har jag oftast känt av det i kroppen som stelhet och svullenhet och på sömnen. Då tror jag ofta spontant att jag behöver yoga mer och äta bättre. Men med lång erfarenhet av självransakan så vet jag (om jag är ärlig) att det kanske är att koppla av jag egentligen behöver: att logga ut, skratta, umgås, gråta ut, konfrontera en ohållbar relation/situation eller meditera. Enkla saker som gör underverk för hälsan. Men trots att jag “vet” är det svårt att komma ur spiraler av beteenden.

Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned?

Att våga se sig själv och att tillgodose sina egentliga behov som att vila extra mycket, ligga ned och vara sjuk tills att man blivit frisk eller stå upp för sina behov inför andra är ofta läskigt för många och kan kännas för stort att ta itu med. Känns det lättare att hoppa på en ny diet än att varva ned? Då är det nog att varva ned som är viktigare än någonsin. Att välja rätt kost bör komma från en ärlig plats av att vilja må bra – inte från ett läge av att uppfatta sig själv som någon som är trasig och måste fixas.

När är det rätt att börja äta bättre?

Det är rätt att börja äta bra när som helst… så länge som man är villig att gå igenom processen på ett ärligt och villkorslöst sätt. För det första, vet att kroppen är där den är… Det är verkligen mycket olika hur man reagerar på en kostomställning. Var beredd på att ta det lugnt och att känna efter mycket – släpp förväntningarna om specifika resultat.

När man gör en “kur” så som under onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat så får man först och främst bättre koll på just där man själv är här och nu. Nästa steg mot balans är kanske inte att bli pigg precis på en gång (för många är det ändå det) – nästa steg mot balans kan istället vara t.ex. trötthet eller influensaliknande symtom för att signalera att det är även dags för utrensning och återhämtning. Du kanske upptäcker att du behöver släppa på gammalt bagage för att vara den hälsosamma lättsamma människa du vill vara? Det är en process du inte kan skynda förbi. Var villig att låta kroppen vara där den är och att gå igenom det den behöver.

Att hitta helt rätt och uppnå bestående hälsa och balans kräver ärlighet under en längre period än man oftast önskar när man först sätter igång. En kostomställning är ett viktigt steg för många på vägen att uppnå hälsa och balans och även om det är ett viktigt steg så är det kanske inte det viktigaste.

Holistisk kostrådgivning, kurser & coaching

Betyg: 5 av 5.

“Så värdefull kunskap”

Så värdefull kunskap och väldigt roligt att få lära sig laga nya rätter som både är nyttiga balanserade och fantastiskt goda. Jag är så nöjd med kursen och allt det som jag lärt mig.

Camilla A

Betyg: 5 av 5.

“En av de bästa investeringar jag gjort

En av de bästa investeringar jag gjort för mig själv i livet. Så bra och enkelt upplägg, fantastiskt inspirerande och utvecklande mail, otroligt god mat som man vet mår bra utav. Såg många positiva skillnader redan första veckan och bara längtar efter att få fortsätta denna resan och lära mig ännu mer recept. Sååå tacksam för Nilla.

Josefin

Betyg: 5 av 5.

”Mycket professionellt”

Mycket professionellt, engagerat och bra stöd för personlig utveckling, förståelse och lärande.

Monica Lindqvist

(1) Comment

  1. […] För att må bättre behöver vi ofta först må sämre… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: