AIP Keto Lunch och middag Paleo

Helstekt ryggbiff med rödvinssås (paleo)

Festrätter utan mjölkprodukter och gluten har länge varit efterfrågade. Helstekt ryggbiff med klassiska tillbehör: vitlöksstekta haricot vertes, rostade tomat och rostade grönsaker kommer här!

Otroligt gott och festlig helg- och bjudmat! Jag gjorde rödvinssås till. Du kan göra vitlökssmör/ghee, aioli eller chimichurri till om du inte vill använda vin i matlagningen.

Ekologiskt och närproducerat kött har jag beställt från gårdssällskapet.

Ryggbiff passar perfekt att steka hel i ugn. Den blir perfekt tillagad och tar inte så lång tid. Rare: 48-52°, Medium: 54-60°C och Well Done: 65-68°C.

Mer läsning

Att de flesta behöver äta mer fullkorn, grönsaker, frukt, nötter/frön och mindre socker är inte samma sak som att det är onyttigt med kött! Tyvärr är det många som har den uppfattningen vilket leder till en obalanserad syn på kost och hälsa…

Gör en nyttig festmåltid med ekologiskt kött och massor av vällagade grönsaker. Rött kött är den bästa källan till järn och b-vitaminer och nyttiga fetter till dina hormoner. Ät tillsammans med grönsaker för massor av annan näring och fibrer för tarmfloran.

Jag serverade mitt kött med både färska och tillagade grönsaker. Rostad morot och palsternacka fick ersätta potatis – rostad blomkål är en annan favorit för den som vill hålla sig mer low-carb. Stekta haricot vertes är ett annat favorittillbehör både till fest och vardags. Det äter jag ofta. Stek direkt från frysen med lite ghee, salt och vitlök.

Tips: Smaksätt egen majonnäs med vitlök eller örter för annan sås än rödvinssåsen.

Denna passar också som sås till…

Skriv ut receptet
Inga röster ännu

Helstekt ryggbiff med rödvinssås och tillbehör (paleo)

Otroligt gott och festlig helg- och bjudmat! Jag gjorde rödvinssås till. Du kan göra vitlökssmör/ghee, aioli eller chimichurri till om du inte vill använda vin i matlagningen.
MåltidHuvudrätt
KökAntiinflammatorisk kost, Keto, Paleo, SCD
NyckelordAntiinflammatorisk kost, keto, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, paleo
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Portioner: 4 port
Kalorier: 707kcal

Ingredienser

 • 1,2 kg ryggbiff med kappa
 • 1 tsk salt
 • 0,5 tsk svartpeppar
 • 2 kvistar färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
 • 4 klyftor vitlök

Rostade grönsaker

 • 4-6 st morötter
 • 4-8 st palsternackor eller blomkål
 • 1 msk olja
 • 2 krm salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 16-20 st körsbärstomater

Haricot vertes

 • 500 g haricot vertes frysta går bra
 • 1,5 msk ghee eller talg
 • 2 st klyftor vitlök
 • 1 krm salt

Rödvinssås

 • 2 st scharlottenlök eller annan mild lök
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 3 dl rött vin
 • 3 dl vatten
 • 2 msk benbuljongpulver eller ersätt vattnet med egen buljong
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 msk ghee eller fett från köttet (smält fett från kappan)
 • 10 cm morot skivad

Instruktioner

Ryggbiffen

 • Förbered de tillbehör du tänkt servera till köttet. Vill du ha rostade grönsaker till köttet och bara har en ugn, tillaga grönsakerna först tills att de är nästan klara. Värm ugnen till 125°. Gnid in köttet med salt, peppar och rosmarin. Bryn i smör/ghee/talg i en het stekpanna.
 • Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i nedre delen av ugnen och stek till innertemperatur 55°. Då får du en rosastekt och saftig biff. Det tar ca 40 minuter. (Rare: 48-52°, Medium: 54-60°C och Well Done: 65-68°C.)
 • Tillaga de tillbehör du tänkt servera till. Låt köttet vila ca 15 minuter innan det skärs upp. Servera med tillbehör.

Rödvinssåsen

 • När du satt köttet i ugnen; Stek finhackad lök och vitlök i smör eller talg tills att den blir helt mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpurén och bryn någon minut till under omrörning. Tillsätt vin och vatten/buljong och resterande ingredienser. Låt koka ihop till hälften. Låt koka i minst 20 minuter, gärna längre så att moroten blir helt mjuk i såsen. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Vispa ner extra ghee eller fett från köttet och ev. steksky och smaka av med salt, peppar och ev en gnutta honung. Sila såsen innan servering.

Rostade grönsaker

 • Skala och skär rotfrukter i stavar eller klyftor. Vänd runt i olja, salt och peppar. Sprid ut på en plåt antingen direkt på eller på ett bakplåtspapper om du vill spara disk. Lägg ut tomaterna på plåten och rosta i mitten av ugnen på 225°C i ca 35-40 min tills att grönsakerna fått färg.

Haricot vertes

 • Medan köttet vilar. Hetta upp en stor stekpanna med lite ghee eller talg och fräs vitlöken i några sekunder. Tillsätt haricot vertes, antingen tinade eller frysta. Stek under omrörning tills att bönorna är genomvarma och har mjuknat lite men fortfarande är al dente. Salta och peppra.

Näringsinnehåll

Kalorier: 707kcal | Carbohydrates: 11g | Protein: 46g | Fat: 51g | Mättat fett: 20g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 22g | Transfett: 3g | Kolesterol: 180mg | Natrium: 577mg | Kalium: 1012mg | Fiber: 4g | Socker: 4g | Vitamin A: 1487IU | Vitamin C: 18mg | Kalcium: 107mg | Järn: 7mg

(3) Comments

 1. […] Helstekt ryggbiff med rödvinssås (paleo) […]

 2. Charlotte says:

  Blev supergott, speciellt rödvinssåsen.

  1. Åh va kul! Tack för feedback 🙏🏼

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: