Detox kostråd

6 grundpelare för hälsa

Ett nytt perspektivVid sjudom eller fysiska obalanser tar man till olika botemedel, kurer och metoder för att åtgärda och balansera. Men inget botemedel, ingen kur eller medicin kan fungera helt på sikt om grundpelarna nedan för hälsa inte är på plats. Punkterna nedan är självklarheter allihop men jag vill be dig fråga dig själv hur ofta du verkligen täcker alla punkterna nedan samtidigt i ditt liv? Visualisera hur du mår när du i framtiden gör det: Vad är skillnaden? Läs noga under varje rubrik och låt informationen sjunka in på ett nytt sätt och slå rot för att inte bara låta självklar utan också växa till självklara rutiner för dig.

6 grundpelare för hälsa:

1. Syresättning (andas)

Syresättning är den primära förutsättningen för cellerna att återuppbyga sig på det sätt som de behöver. Många av oss behöver lära om hur man andas, den naturliga andningen med hela magen och överkroppen. Tänk ett sovande spädbarn. Yoga, andningsövningar, och vissa guidade mediationer är bra för att träna upp korrekt andning. OBS! Även rejäl avslappning är en bra andningsövning eftersom att vi då djupandas och slutar “panikandas” högt uppe i bröstkorgen.

2. Vätskebalans (vatten)

Med bra vätskebalans kan kroppen rena sig själv och “detoxa” för att fungera optimalt. Tänk en flodfåra med en tunn, brun ström i mitten under en torrperiod och jämför med när flodfåran fylls av forsande smältvatten på våren. Utan tillräckligt flöde stannar en massa skräp och orenheter kvar, med ett ordentligt flöde rensas allt slagg bort.

Kroppen kan även liknas vid ett batteri, utan vatten bränner den ut sig och de olika delarna av kroppen kan inte kommunicera korrekt. Att dricka och äta för bra vätskebalans är viktigt men för många kan det vara ännu viktigare att dra ned på de vätskedrivande substanser som man intar (t.ex. kaffe, te, läsk, socker, salt). En vuxen person bör dricka mellan 1,5-2 liter vatten per dag om man inte tränar hårt, då behöver man dricka mer.

3. Träning/rörelse

Rörelse skapar flöde så att cellerna syresätts, blodet transporterar runt näringsämnen och alla funktioner i kroppen kommunicerar. Rörelse möjliggör förändring, när något är stilla händer inget – det säger ju sig själv.

Svettning är också en viktig avgiftningsfunktion. Att använda kroppen stärker kroppen och uthålligheten ökar, inte bara i musklerna men även i alla organ. Vilken intensitet eller nivå man ska träna eller röra sig beror på förutsättningar och är individuellt. Utgår man från 0 är att svettas lite grann och att se till att man blir lätt anfådd varje dag en utmärkt tumregel som räcker mycket långt för de allra flesta.

4. Reducerad stress

Långvarig stress är oerhört skadlig för en mängd funktioner i kroppen och utarmar kroppen. Stress är en kraftfull antagonist till alla åtgärder man kan ta till för att skapa balans. Hitta vilka metoder som helst som reducerar din stress och välj dem! Prioritera dem!

Har du ett jobb där du inte kan se att du kan förändra din situation eller förändra din inställning till så att du blir mer harmonisk och tillfreds där, så är min bestämda åsikt att du ska överväga att sluta. Omvärdera din situation totalt. Vilka förändringar är nödvändiga? Vilket stöd behöver du? Sök professionell hjälp om du känner dig rådvill. Att gå i någon terpapi och förändra sina tankar kan för vissa vara nödvändigt.

5. Avgiftning (detox)

Många som upplever att de åtgärder de tagit till för att uppnå hälsa inte har haft effekt, kan behöva avgifta kroppen på toxiner och slaggprodukter som har blockerat läkning och återuppbyggnad. Det finns en mängd metoder att välja bland som fungerar och för vissa kan det behövas ett par olika innan man har rensat ut ordentligt.

6. Lätt och ren kost

En kost baserad på grönsaker (till stor del färska, råa grönsaker) ger kroppen alla byggstenar, fibrer, enzymer och näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Att grönsakerna utgör basen för kosten gäller för alla oavsett om man sedan väljer att även äta kött och fisk, helt vegetariskt eller veganskt.

Ju mer naturlig, ursprunglig och ren kosten är, desto bättre. Att fylla halva tallriken med grönsaker (med stor variation) är en bra tumregel. Du kan tänka att i den traditionella kostpyramiden, som haft spannmålen som bas, så ser du istället grönsakerna, därefter olika grupper kolhydrater, protein och nyttigt fett högre upp i pyramiden på olika position beroende på preferens, ämnesomsättning och utgångshälsa. Läs mer om hur jag äter här…

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: