Lunch och middag Paleo Raw food SCD-vänliga recept Vegan/Växtbaserat

Rostad ratatouille med valnötter & timjan (tillbehör eller veganrätt)

Roasted ratatouille

Helt magiskt gott! Att rosta medelhavsgrönsaker i ugnen till en smakrik ratatouille är enkelt eftersom att blandningen sköter sig själv. Dessutom blir det extra gott med den rostade smaken tycker jag. Ratatouille är en fransk grönsaksrätt som man traditionellt tillagar i panna eller kastrull.

Jag har tillsatt grovt hackade valnötter till min ratatouille eftersom att det ger god smak och textur.

Servera rätten som den är (vegan) men lägg då gärna till något protein. Tillsätt kanske en burk sköljda kikärtor 5-10 min innan rätten tas ur ugnen. Servera med ris eller bröd. Ett annat tips är att servera rätten som tillbehör till kyckling, kött eller grillat. Underbart gott! Eller som bufférätt tillsammans med andra medelhavsrätter.

Rostad ratatouille med valnötter och timjan

2 port som varmrätt med ris eller quinoa och 4-6 port som tillbehör

 • 0,5 aubergine i halverade skivor, ca 3-4 mm
 • 0,5 zucchini i skivor, ca 3-4 mm
 • 1 rödlök i tunna klyftor
 • 1 röd paprika delad i bitar, ca 2 cm
 • 12-16 coctailtomater i halvor eller 3-4 tomater i klyftor
 • 1-1,5 dl grovt hackade valnötter (kan uteslutas eller ersättas med pumpakärnor för nötfritt)
 • 1 klyfta vitlök, grovt hackad
 • 1 tsk torkad timjan
 • 2 krm salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 0,5 dl olivolja

Värm ugnen till 250°C. Blanda alla grönsaker, valnötter och kryddor med olivolja i en stor ugnsform och rosta i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Efter ca 25 minuter, blanda runt grönsakerna med en stekspade.

Grönsakerna ska få ordentligt med färg utan att bli brända. Hellre mer färg än för lite! Ugnar är olika så om tiden behöver anpassas är det bättre att ha tålamod. Att grönsakerna fått mjukna och rostas ordentligt gör stor skillnad för smaken! Blanda om 1-2 ggr extra mot slutet. Testa också gärna en bit aubergine att den är helt mjuk och “sladdrig”. Tricket att få aubergine mjuk och len i smaken är tillräckligt lång tillagningstid, inget annat.

Blir grönsakerna brända utan att t.ex. auberginen är helt genomstekt? Lägg över lite folie eller sänk temperaturen.

(2) Comments

 1. Marie says:

  Detta var fantastiskt gott, jag åt till lax, min man till kött. Båda mycket nöjda, vi tipsar alla vi känner ☺

 2. Denna är en FAVORIT!! Så galet gott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d