Brunch Frukost Lunch och middag Paleo SCD-vänliga recept

3 äggrätter krämiga scrambled eggs, omelett och fritatta (paleo, SCD)

tillbeho%cc%88rsbok_151019_0094

Här kommer frukost- och brunchtips ur min bok “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker.” Äggrätter går att variera i oändlighet och ägg är en bra back-up att ha i kylen till både frukost, brunch och lättare måltider.

Alla recepten nedan är utan mjölkprotein! Man behöver inte alls grädde för att få krämiga goda scrambled eggs. Tvärt om får mjölkämnena i grädden äggen att skära sig. Istället använder man ghee eller olivolja och en lite lägre temperatur. Läs mer i recepten nedan.

I boken hittar du även proteinrika veganska och vegetariska frukostar!

sju-steg-med-te

Äggrätter utan mjölkprodukter

Recept ur boken “Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker.

Ägg passar bra till frukost om du är en hungrig person som har svårt att stå dig fram till lunch. Skälen till att välja en frukost baserad på ägg kan vara många och behöver inte alls ha att göra med att man äter lågkolhydratskost. Man kan till exempel uppleva mer energi och bli mer känslomässigt balanserad av att äta en proteinrik och blodsockerbalanserande äggfrukost.

Ägg är en näringsrik och proteinrik frukost som ger lång mättnadstid. Att äta 2-3 scrambled eggs räcker för många som vardagsfrukost och man håller sig ofta mätt ända fram till lunch och utan blodsockerfall.

1. Scrambled eggs

Scrambled eggs behöver inte alls innehålla mjölk eller grädde för att bli lena och krämiga i konsistensen, som den svenska varianten äggröra. För att öka näringsinnehållet i din frukost och balansera med basbildande råvaror kan man dricka en grön smoothie till äggen eller äta en grapefrukthalva till äggen.

1 portion

 • 2-3 ägg
 • 2 tsk kokosolja eller olivolja
 • en nypa salt

Rör ihop äggen i det smälta fettet på låg- eller medelvärme. För att få äggen mjuka och lena i konsistensen ska du inte låta värmen bli för hög, rör hela tiden och mot slutet tar du av pannan från värmen och låter eftervärmen tillaga äggen tills de blir klara.

Serveringsförslag:

 • Stekt tomathalva, örter eller ruccola.
 • Strimla och stek purjolök med äggen eller lägg till efteråt som garnering.
 • En halv avokado eller grapefrukt som tillbehör.

2. Omelett

1 portion

 • 2-3 ägg
 • 1 tsk kokosolja
 • 1 msk vatten
 • salt och peppar

Att smaksätta med, välj 1-3 olika från förslagen

 • en näve färsk bladspenat
 • 1 msk hackad lök eller gräslök
 • 1 msk hackad paprika
 • färska örter
 • stekt svamp

Vispa ihop äggen med vattnet. Smält fettet i en stekpanna på låg- till medelvärme. Häll i äggen och rör försiktigt i pannan tills äggen börjar stelna i botten. Strö över någon fyllning och stek omeletten ett par minuter tills den får en ljusbrun stekyta undertill men fortfarande är krämig på ovansidan.

3. Frittata med zucchini och paprika

Det här är en bra rätt att ta med i matlåda och jag tycker till och med att frittatan går bra att äta kall. Alla grönsaker i receptet kan bytas ut mot egna favoriter. Du tillagar den enkelt i stekpanna eller i form i ugnen.

2-3 portioner

 • 4-5 ägg
 • 0,25 dl valfri mjölk eller vatten
 • 3 msk finhackad lök
 • 0,5 finhackad paprika
 • 4-5 msk fint tärnad zucchini
 • en halv näve strimlad färsk spenat
 • salt och peppar

Vispa ihop ägg och mjölk eller vatten. Tillsätt alla ingredienser till äggblandningen. Salta och peppra och rör om. Hetta upp en stekpanna till medelvärme eller olja in insidan av en ugnsform (om du väljer att tillaga frittatan i ugnen). Om du steker den, häll i smeten och sänk värmen till låg. Låt frittatan långsamt stelna i konsistensen. Lägg på ett lock om du vill att det ska gå snabbare. Tillaga annars frittatan i ugnen i ca 20 minuter vid 175°C.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: