Glutenfri pizza med getost och zucchini

IMG_0546

”Bästa naturligt glutenfria pizzareceptet!” – enligt följare av bloggen som använder det här receptet ofta. Receptet på naturligt glutenfri pizzadeg har legat uppe på bloggen under några år här…

IMG_0541

Att receptet är ”naturligt glutenfritt” innebär att att jag inte har använt vetestärkelse eller någon mjölmix. En kombination av ett par näringsrika ljusa glutenfria fullkornsmjöler ger en ljus pizzadeg som samtidigt är nyttig och god.

Glutenfri pizza med getost och zucchini

Pizza som man inte får ont i magen eller får matkoma av… Så himla gott blev det. Jag kokade egen tomatsås så att den blev precis som jag gillar den och toppade med massor av zucchini och getost.

IMG_0548

Pizzabotten

2 stora pizzor (plåtar)

 • 15 g jäst
 • 4,5 dl 40°C vatten
 • 1 ägg
 • 1 msk olivolja
 • 2,5 fullkonsrismjöl (samma som rårsimjöl, kan ersättas med vitt rismjöl)
 • 2,5 dl bovetemjöl eller durramjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 20 g/2 msk fiberhusk (fiberhusk är finmalet – om du ersätter med en mer grovmalen variant går det bra i vikt – ej i volym)
 • 1 tsk salt
 • 2 tsk honung (kan uteslutas – bidrar med färg)

Värm ugnen till 250 grader. Lös upp jästen i vattnet och blanda väl. Tillsätt ägget och oljan och vispa. Mät upp och kombinera alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna i degvätskan och vispa ihop till en jämn smet med ballongvisp eller slev. Låt degen jäsa i 50-60 min. Stjälp försiktigt upp den på ett väl mjölad bakbord och dela degen i 2 delar. Förbered två plåtar med bakplåtspapper eller mjöla. Mjöla in varje deg och kavla ut pizzabottnar direkt på plåtarna, försiktigt och med mycket mjöl. Gör gärna bottnarna så tunna. Låt jäsa under bakduk i 20-35 minuter på en varm plats.

Toppa med tomatsås, zucchini och getost (enligt recept och angivelser nedan) och grädda i ca 12 minuter eller tills att pizzan är genombakad och har fått en fin yta. Strö de bakade pizzorna med ruccola och basilikablad.

Tomatsås

 • 3 msk olivolja
 • 1 gul lök, skalad och delad i fjärdedelar
 • 2 vitlöksklyftor, skalade och halverade
 • 400 g krossade tomater
 • några basilikakvistar med blad eller 1 tsk torkad basilika
 • ½ tsk salt
 • 1 krm svartpeppar

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Låt lök och vitlök långsamt fräsa i olivoljan i ca 10–15 minuter på låg eller medelhög värme. Rör om då och då under tiden. Löken och vitlöken ska inte få färg, men börja bli genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och peppar och låt sjuda under lock på låg värme i ca 20 minuter. Håll koll och rör under tiden så att den inte skvätter. Ta upp löken och vitlöksbitarna när såsen är klar.

Fyllning – zucchini, getost, ruccola och basilika

(till två pizzor som i receptet ovan)

 • 1 zucchini
 • 250 g getost (chèvre) eller annan ost
 • 60 g ruccola
 • färsk basilika

Tips zucchini: Jag använde mandolin och strimlade zucchinin tunt. Det går också bra att skiva med kniv. Om du skivar med kniv blir skivorna lite tjockare och kan behöva vattnas ur lite innan du lägger dom på pizzan. Det kan du gärna göra med riktigt tunna skivor också. Gör så här: lägg zucchiniskivorna i en bunke och salta ganska rejält. Vänd runt så att saltet kommer åt överallt. Låt stå i ca 20 minuter. Skölj i durkslag så att saltet tvättats bort.

Tips getosten: Getost är smulig – lägg den i frysen en liten stund innan du ska använda den så går den att hyvla över pizzan.

 

 1. Jenny

  Oj så fantastisk pizzabotten! Jag hade inte rismjöl hemma men bytte ut det mot durramjöl & det funkade bra! Jag skulle säga att pizza botten blev godare än traditionell. Tack för receptet!

Kommentera

Strax kan du boka tjänster och onlineprogram direkt här via hemsidan - håll utkik efter uppdateringar! Fram tills dess - klicka "SHOP" för att t.ex boka nästa onlineprogram. Avvisa

%d bloggare gillar detta: