Bröd Glutenfritt Vegan/Växtbaserat

Kalljästa bovete och havrefrallor

Har du provat mitt mest lästa recept på bloggen bovetefrallorna? Det har blivit så populärt för att de är goda såklart, men också för att degen bara innehåller några få ingredienser (till skillnad från många andra glutenfria recept) och de är alla lätta att få tag i. Det här receptet är ett lika enkelt recept med få, lättillgängliga råvaror, men med instruktioner för kalljäsning.

För att kalljäsa glutenfria frallor behöver de jäsa direkt på plåten tycker jag. Om man kalljäser degen hel i bunke måste man klicka ut den innan bakningen och då förlorar degen luft som den inte orkar jäsa upp igen. Man behöver alltså ha plats i kylen för en plåt.

Låt bröden svalna helt innan du skär i dem, ät dem alltså inte helt nygräddade! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. De håller sig färska i flera dagar och går bra att frysa in.

Kalljästa bovete och havrefrallor

Det går också att använda ljummen/fingervarm degvätska och jäsa 75-90 minuter direkt på plåten i rumstemperatur.

8-10 st

 • 15 g jäst eller ca 2 tsk torrjäst
 • 450 g (4,5 dl) vatten
 • 1 msk olja
 • 1-1,5 tsk salt
 • 175 g bovetemjöl (ca 3,5 dl)
 • 100 g havremjöl (ca 1,8 dl) eller havregryn (ca 2,7 dl)
 • 20 g psylliumhusk, psylliumfröskal, fiberhusk – de olika produkterna kan ersätta varandra i VIKT – men inte volym. Om du bara har volymmått, måtta 0,5 dl av en grovmalen form av psylliumfröskal (inte finmalen som fiberhusk): Läs mer här….

Variera ev. med smaksättning/extra näring (förslag):

 • 2 tsk kumminfrö
 • 4 tsk brödkrydda
 • 2 dl solroskärnor
 • 2 dl hackade hasselnötter + 2 dl russin

Rör ut jästen och olja i vattnet. Om du använder torrjäst tycker jag att det hjälper med fingervarm degvätska, trots att degen ska kalljäsa. Mät upp alla torra ingredienser och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop med slev eller använd matberedare med degblandare och fortsätt att blanda någon minut. Konsistensen blir först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig. Låt degen svälla i ca 15 min.

Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Pudra dem sedan med lite bovetemjöl eller havregryn för att få en fin yta.

Låt jäsa på plåten under en bakduk eller plast i kylen över natten. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till i rumstemp. eller 40°C i ugnen. Det går också att använda ljummen/fingervarm degvätska och jäsa 75-90 minuter direkt på plåten i rumstemperatur.

Värm ugnen till 225 °C varmluft och grädda i ca 20 min mitt i ugnen.

OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d