Ayurveda Detox

Kunyi – ayurvedisk risgröt

Innehåller annonslänkar

Sååå gott och snällt mot kroppen… Kunyi är bra när man är sjuk eller under perioder av läkning och återhämtning, vid problem med matsmältningen men även vid detox/cleanse. Vid feber eller har magsjuka passar Kunyi jättebra – när det brukar vara svårt att äta överhuvudtaget. Passar alla doshor (typ kropps/ämnesomsättningstyper).

Traditionellt kokar man sönder riset i ganska mycket vätska och äter riset som det är utan tillbehör, nästan som en gröt-soppa. Jag har anpassat receptet lite för att det ska vara lite mer likt vanlig gröt i konsistensen, så att man ska kunna servera rätten som till t.ex. frukost under detox, återhämtning till vardags.

Har du problem med matsmältning – prova den här oerhört milda och snälla frukosten!

Jag serverar min Kunyi med kokt ayrvediskt äpple eller osötat äppelmos som jag kryddat med lite vaniljpulver och med cashewnötsmjölk. Det är alltså inte traditionella tillbehör men de ingår bland tillåtna råvaror under ayurvedisk detox/cleanse och jag tycker det passar till frukost. Kokt äpple är mycket mer lättsmält än färskt – prova!

Tips: Förbered gärna flera portioner i förväg och förvara i kylen. Värm på när du ska äta. Även kokt ayrvediskt äppleosötat äppelmos och cashewnötsmjölk går ju att förbereda flera portioner så att du har den här snälla, kärleksfulla frukosten klar i flera dagar framåt.

Om basmatiris….

Enl. Ayurvediska är basmati balanserande av alla tre doshorna/elementen, som ligger till grund för vår kroppstyp – Vata, Pitta och Kapha. Basmatiris har ett lägre GI-värde, dvs höjer blodsockret i mindre grad än annat ris. Det går alltså bra att äta vitt basmatiris – men det finns även basmatiris av fullkornstyp som ger ännu lite lägre GI och lite mer fibrer.

Vitt basmatiris har ett lägre GI-index än andra vita rissorter. Brunt basmatiris har ett ännu lägre GI-index.

Skriv ut receptet

Kunyi – Aurvedisk risgröt

Kunyi är bra när man är sjuk! T.ex. har feber eller har magsjuka! Risgröt med ghee och läkande kryddor och läkande när kroppen går igenom påfrestningar. Det är också bra som mat under detox och utrensning.
MåltidFrukost, Mellanmål
KökAyurvediskt, Indiskt
NyckelordAyurveda, Cleanse, Detox
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 4 port
Kalorier: 248kcal

Ingredienser

 • 0,5 msk ghee
 • 1 tsk färsk, riven ingefära eller 2 krm malen, torkad
 • 1 tsk färsk, riven gurkmeja eller 2 krm malen, torkad
 • 1 tsk malen kardemumma ej trad.
 • 2,5 dl ekologiskt basmatiris eller fullkornsbasmatiris
 • 6 dl vatten eller mer om det behövs
 • 0,5 tsk salt

Instruktioner

 • Värm ghee på låg/mellanvärme i en kastrull, det ska inte ryka – då har det blivit för varmt. Tillsätt salt och kryddor och fräs ca 1 min om det är färska kryddor och 30 sek om det är torra. Tillsätt riset och rör om tills det är jämnt täckt av ghee och kryddor – igen; det ska inte ryka – då har det blivit för varmt. Tillsätt vattnet.
 • Koka upp och åt det sedan koka lätt/sjuda i cirka 20 minuter (längre om du använder fullkornsbasmatiris – lite längre än vad som anges på förp.), eller tills riset är mjukt och lite sönderkokt. Om det behövs, lyft locket och låt lite vätska ånga av.
  Låt det svalna och njut!

Anteckning

Jag serverar min Kunyi med kokt ayrvediskt äpple eller osötat äppelmos som jag kryddat med lite vaniljpulver och med cashewnötsmjölk. Det är alltså inte traditionella tillbehör men de ingår bland tillåtna råvaror under ayurvedisk detox/cleanse och jag tycker det passar till frukost. 
Förbered gärna flera portioner i förväg och förvara i kylen. Värm på när du ska äta. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 248kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 5g | Fat: 2g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Kolesterol: 5mg | Natrium: 302mg | Kalium: 92mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 25mg | Järn: 1mg

(1) Comment

 1. […] följer med det här receptet temat med Ayurveda och detox som i förr inlägget med Kunyi – risgröt. Indiska gula linser är vanliga i Ayurvediska recept eftersom att de är lämpade för alla doshor […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: