Äggfritt Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt Jul Vegan/Växtbaserat

Pepparkakskryddad smulpaj med bär (glutenfritt, vegan, utan vitt socker)

pepparkakssmulpaj med bär glutenfritt, vegan

Perfekt dessert till middagar runt advent och jul; supergod smulpaj med pepparkakskryddor. Julkryddorna passar utmärkt tillsammans med bär! Små portionspajer är enkla och snabba att göra men ser trevligt och genomtänkt ut till bjudning. Har du inga sådana formar går det såklart lika bra att göra en paj med en större form.

Servera med den här supergoda rawa vaniljsåsen…  Förbered gärna allt dagen innan. Pajerna kan förberedas med bär och smuldeg och sedan förvaras i kylen eller frysen för att bakas av före serveringen.

Ett annat tips är att istället för som i receptet, smaksätta med kryddor, använda smulade, glutenfria pepparkakor. Pepparkakssmulet ersätter då en del av mjölet och sockret. Använd t.ex. 4 stora glutenfria pepparkakor som du smular i en bunke med fingrarna, tillsätt kokosoljan och bara lite mjöl och extra socker. Blanda ihop och tillsätt så mycket mjöl som det behövs för att få en bra konsistens. Smaka av degen så att den är söt och god. Tänk på att bären är sura och behöver lite extra sött från degen.

För fler julrecept utan gluten, mjölk och vitt socker ladda med “Jul med Nilla’s Kitchen” i webbshoppen (e-bok i PDF-format).

Pepparkakskryddad smulpaj med bär (glutenfritt, vegan, utan vitt socker)

4 port

 • 4-5 dl frysta bär, tex hälften blåbär, hälften hallon
 • 75 g kokosolja i fast form (kall) kan ersättas med smör
 • 0,75 dl kokossocker eller annat valfritt socker eller björksocker (tillsätt mer efter smak om du vill) ELLER 0,5 dl honung/agave – då kanske det behövs lite mer mjöl…
 • 1,5 dl durramjöl (kan ersättas med havremjöl)
 • 1 dl rismjöl/rårismjöl
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 1 krm salt (kan uteslutas)
 • 2,5 tsk kanel
 • 1 tsk mald kardemumma
 • 0,5 tsk mald ingefära

Värm ugnen till 175°C. Lägg kokosoljan i en bunke och tillsätt durra, rismjöl,mandelmjöl, kokossocker, salt och kryddor och blanda ihop till en smulig deg med gaffel. Fördela frysta bär i portionsformar eller en mindre pajform och strö smuldegen över. Grädda pajerna gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. OBS! om du använder kokossocker bränns ytan lättare – håll koll och lägg folie över mot slutet om det behövs. Låt svalna, men servera gärna pajerna lite ljumna tillsammans med raw vaniljsås…  eller med  vispad kokosgrädde smaksatt med med lite vaniljpulver. Om du vill kan du söta den med agave.

(1) Comment

 1. Ulla-Karin says:

  Om jag bara vill ha mandelmjöl eller hackade nötter, hur stor mängd behövs då ?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d