Äggfritt Lunch och middag Vegan/Växtbaserat

Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream

Vegan chili

Den här grytan gör mig lycklig! Mustiga grytor som fått massor av kärlek är bland det bästa som finns. En riktigt bra chili kräver flera lager av smaker som tillsammans skapar umami, den 6:e smaken som upplevs som bland annat som fyllighet. Den smak som man upplever av t.ex. ost och kött.

I en vegansk variant på chiligryta får man till ordentligt med umami genom en kombination av tillagningsteknik, kryddning, grönsaker med naturlig sötma, bra fett och ordentlig med sälta och fräsch syra… Bland kryddorna har jag använt lite kakao (vanligt i mexikansk matlagning) och rökt paprika för extra djup.

IMG_2956.jpg

Servera grytan som du vill tillsammans med ris eller bara som den är. Eller med brödet som du bakar under tiden grytan står på spisen och puttrar. Ingen jäsning krävs!

Raw sour cream gör du antingen genom att syra den (tar 1-2 dagar) eller en snabbversion (kräver några timmars blötläggning av nötterna) som nedan i receptet. Äter du getost och fårost (ej vegan) så passar det bra att smula fetaost över istället för raw sour cream.  Andra vegan-alternativ  till sour cream eller gräddfil som finns att köpa i butik funkar såklart också.


Fullvärdigt protein, vad är det?

När man äter vegansk eller vegetariskt så är det viktigt att tänka på att få i sig det som kallas fullvärdigt protein, det vill säga de 9 aminosyrorna som vi behöver tillföra via kosten och som kallas för essentiella aminosyror. Livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna kallas för fullvärdiga proteinkällor. T.ex. kött, fisk och ägg är fullvärdiga proteinkällor. Bland vegetabiliska livsmedel så är sojabönan, bovete och quinoa fullvärdiga proteinkällor. Bönor och linser (baljväxter) blir fullvärdiga i kombination med andra livsmedel, t.ex. ris, sädeslagen eller majs som kompletterar med de aminosyror som saknas i baljväxterna. Den här rätten innehåller alltså fullvärdigt protein när man äter grytan tillsammans med brödet eller ris. 


Mustig vegansk chiligryta och raw sour cream

Beroende på vad du serverar till så räcker grytan till 4 eller 6 portioner. Receptet på raw sour cream hittar du längs ned. Blötläggning av cashewnötterna krävs i 8 timmar. Hitta receptet på pitabrödet med majs och durra här… 

4-6 port

 • 0,5 dl olivolja
 • 1 stor gul lök eller 2 små
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 paprika
 • 1 röd chilifrukt eller 1 tsk chiliflakes
 • 1 stor morot
 • 0,5-1 sötpotatis (ca 200 g)
 • 2 palsternackor
 • 1 tsk mald spiskummin
 • 1 tsk mald koriander
 • 0,5 tsk kanel
 • 0,5 tsk nymald svartpeppar
 • 1 msk kakao
 • 0,5 tsk rökt paprika eller 1 tsk vanlig
 • 1 msk torkad oregano (kan uteslutas)
 • 2 lagerblad
 • 800 g krossad tomat
 • 4 dl vatten
 • 2 tsk salt
 • 2 burkar bönor eller kikärtor, jag använde 1 burk kikärtor och 1 burk svarta bönor
 • 1 liten burk majskorn (150 g)
 • saften av 0,5 lime + 1 lime i klyftor till serveringen
 • 1 kruka färsk koriander

Ska du baka brödet? Sätt ugnen på 250 °C, börja sedan med grytan och fortsätt med brödet medan grytan puttrar. Läs receptet till brödet här…

Skala och hacka lök, chili och vitlök. Dela paprikan i bitar. Skala och tärna (knappt 1cm i diameter) morot, sötpotatis och palsternacka.
Hetta upp oljan i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs lök, chili, vitlök paprika och tillsätt spiskummin, koriander, kanel och svartpeppar. Fortsätt att steka tills på medelvärme tills att löken är helt genomstekt och gyllenbrun.
Tillsätt resten av kryddorna, krossad tomat, tärnade grönsaker, vatten, sköljda och avrunna bönor koka upp och låt sedan grytan puttra på lägre värme i 25 minuter. Gör under tiden brödet… och cashewsourcream. Rör om i grytan några gånger under tiden. Smaka på grönsakstärningarna mot slutet och tillåt längre tillagningstid om det behövs tills att de mjuknat helt.
Tillsätt majs, limesaft och hackade stjälkar av färsk koriander. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs och låt puttra i 5 minuter till.
Servera grytan med brödet, raw sour cream , limeklyftor och massor av färsk hackad koriander.

Raw sour cream

 • 2,5 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda minst 8 timmar)
 • 1,5-2 dl vatten
 • 1-2 msk limesaft
 • 1 tsk naturjäst (b-jäst) kan uteslutas

Mixa blötlagda cashewnötter med vatten och limesaft. Börja med en mindre mängd vatten och och lime tillsätt mer om det behövs mot slutet. Smaka av med lime för rätt syra och mer vatten för bra konsistens. För att få riktigt slät konsistens mixa nötterna i en stark blender i ett par minuter. Tillåt längre tid om det behövs.

(5) Comments

 1. Pamela says:

  Vad hade du för fäg på paprikan?mv/Pamela

 2. Elin says:

  Alltså det här receptet är så bra!!! Jag brukar bara ha tomatkross och inget vatten. Jag gör en stooor gryta av det här och äter under veckan. Gott, näringsrikt, nyttigt. Absolut en av mina favoriträtter som jag gör några gånger i månaden. Tack!!!

  1. Underbart! Va roligt att du gillar receptet. Jag håller, med – supergott. Tack för feedback. <3

 3. […] chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream […]

 4. […] Vegansk chiligryta med glutenfritt pitabröd och raw sour cream […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: