Äggfritt Dessert Glutenfritt Mjölkfritt Paleo Raw food Sockerfritt Tårta Vegan/Växtbaserat

Raw cheesecake med pepparmynta & browniebotten

Raw food mint cheesecake with brownie crust

Pepparmynta och choklad = oslagbar kombo. En av de godaste raw food-desserterna någonsin. Fräsch, pigg, söt och len pepparmyntsfyllning över fyllig chokladbotten. Gör den här raw food-tårtan till vilket kalas som helst eller bjud den som avslutning på en god middag.

Det här är en extra söt “sockerfri” tårta! Det vill säga jag har inte hållit igen med sötningen men så klart använt alternativ till vitt socker. Se receptet.

raw cheesecake med pepparmynta och browniebotten

Raw cheesecake är ganska enkelt att göra. Det som tar tid är blötläggningen av cashewnötterna (helst över natten) men sedan mixar man lätt ihop tårtan. Vill du så dekorerar du ytan med med hjärtan eller virvlar av droppar av chokladsmet (se beskrivning i receptet) som jag har gjort men det behövs inte.

raw cheesecake med pepparmynta och browniebotten

För att smaksätta den här raw-food-tårtan har jag använt eteriska oljekristaller av pepparmynta som går att få tag på här… En ny produkt för mig som var jättekul att testa.  Jag tyckte pepparmintskristallerna var lätta att dosera och gav supergod smak. Får man inte tag på kristallerna så går också bra att använda pepparmyntsolja!

raw honung

Sötat har jag gjort med min nya favorithonung <3 Om du inte vill använda honung (för att du t.ex. är vegan) så går det jättebra att använda agave istället. Just denna acaciahonung har en väldigt neutral, lätt, pigg och blommig smak som passar i cheesecake.

Jag gillar att använda raw (oupphettad) honung i desserter, även raw food-desserter, inte bara för smaken men även för att stödja tillverkningen eftersom att det är så viktigt att främja beståndet av bin. Raw honung har kvar alla sina antibakteriella och läkande egenskaper med levande enzymer och mjölksyrebakterier eftersom att den inte har hettats upp.

Raw cheesecake med pepparmynta & browniebotten

ca 12 bitar eller fler (det är en mäktig tårta, ganska små bitar räcker)

Browniebotten:

 • 200 g (ca 18 st) färska och urkärnade dadlar
 • 250 g nötter; jag använde hälften valnötter, hälften mandlar. Hasselnötter blir också gott. 
 • 1 krm salt
 • 0,5 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
 • 1 dl kakao

Pepparmyntsfyllining:

 • 4 dl cashewnötter (i torr form, blötlägg i minst 8 timmar – de expanderar)
 • 150 g kokosolja, rumstempererad och mjuk eller flytande
 • 1,5 dl honung eller agave
 • 2 dl len och god kokosmjölk eller annan valfri veg. mjölk
 • saften av 2 st lime
 • 2,5 tsk oljekristaller av pepparmynta eller ca 0,5 tsk pepparmyntsolja
 • 1,5-2 tsk spirulinapulver eller ca 40 g babyspenat för grön färg. Jag använde spirulina + ca 1 dl färska myntablad

Till dekoration (valfritt)

Gör så här

Förbered insidan av en kakform (jag använde 24 cm springform) med antingen plastfolie eller bakplåtspapper. Mixa först nötterna till grov mjöl-konsistens i matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna till botten och mixa till kakdegskonsistens. Fördela degen över botten av formen och tryck den platt med fingrarna.

För chokladhjärtan, dekoration (valfritt): ta ur ca 0,75 dl av fyllningen (när den är mixad, se nedan) och blanda med 1 msk kakao. Om du inte har testat den här tekniken förut; träna först över en tallrik. Använd ett sugrör och sug upp chokladfyllning i sugröret utan att få smeten i munnen. Låt sedan chokladsmeten droppa ur sugröret i prickar över ytan. Sug upp mer smet och fortsätt att droppa så mycket som det behövs. Du stoppar och reglerar droppningen genom att sätta ett finger över den övre öppningen. Dra en tandpetare genom prickarna för att bilda hjärtan eller virvlar. 

Mixa alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare eller blender (helst 700W eller starkare, min är 1200 W) under minst ett par minuter eller tills att blandningen är helt slät och gräddig i konsistensen. Häll den gröna fyllningen i formen över botten (dekorera ytan om du vill) och ställ in i kylen. Låt stå i minst 6 timmar för att stelna. Dekorera ytan ytterligare med kakaonibs och myntablad. Serveras kylskåpskall.

Tårtan håller sig i några dagar i kylskåp och kan även frysas och tinas innan servering (färgen mattas något).

(4) Comments

 1. […] Raw cheesecake med pepparmynta och browniebotten […]

 2. Angelica says:

  Hej. Är det verkligen eterisk olja som används i detta recept? Det står att du använder pepparminta i form av kristaller men enligt länken visar den olja. eterisk olja. Visste inte att man kan äta den och isf verkar två och en halv tesked på tok för mkt. Hm.. önskar lite klarhet i detta så jag prova det här receptet

  1. Jag får kolla upp länkarna, det var ett tag sedan jag länkade! Bra att du påpekar. Använd den pepparmyntsolja/smaksättning du hittar och börja med en mindre mängd. Om det är olja så räcker det med några droppar, låt smeten vila ett par med minuter och tillsätt några fler droppar – kanske 10-20. Smaka av!

 3. […] caramel cheesecake med chokladmousse-topping (vegan/växtbaserad, glutenfri, utan vitt socker) Raw cheesecake med pepparmynta & browniebotten Underbar raw blåbärscheesecake med choklad- och hasselnötsbotten Gudomlig äppelkaka […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d