Mini-browniemuffins med banan och hasselnöt (glutenfritt, mjölkfritt, utan vitt socker)

banan och chokladmuffins med hasselnöt

Saftiga, söta, smakrika och chokladiga små muffins som går snabbt att baka till fika eller mellis. Det blir mättande och näringsrika små bakverk och det räcker med en eller två små. ät som de är eller kanske toppa med kokosgrädde som frosting?

Jag har använt hasselnötsmjöl vilket innebär malda hasselnötter. Du kan ersätta med mandelmjöl. Både hasselnötsmjöl och mandelmjöl går att göra själv med hjälp av nötkvarn eller i matberedare av hela mandlar eller hasselnötter.

Mini-browniemuffins med banan och hasselnöt

Receptet ger en ganska liten sats – ca 10 st minimufiins. Det går jättebra att dubbla receptet och att frysa in. 

  • 1 stor helt mogen banan (gärna lite brun i skalet) + en extra bit till dekoration om du vill
  • 1 ägg
  • 2-4 st färska dadlar eller medjooldadlar
  • 0,5 dl hasselnötsmjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 knapp tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Värm ugnen till 175°C. Mixa banan, ägg och dadlar till en helt slät smet. Tillsätt torra ingredienser och rör ut i banansmeten. Använd minimuffinsformar i papper på plåt eller i muffinsplåt. Med hjälp av två teskedar eller små skedar, fyll formarna till 3/4 med smet. Dekorera toppen av varje muffins med tunna skivor banan om du vill. Gör skivorna i princip så tunna du kan. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen.

Annonser