Fermenterat Frukost Gröna kuren Mage/tarm Mellanmål Paleo Vegan/Växtbaserat

Kokosyoghurt

Många som undviker mjölkprodukter saknar yoghurt. Man saknar smaken och magen mår även bra av att äta något med nyttobaterier varje dag. I Sverige har vi traditionellt ätit mycket syrad mjölk och i andra kulturer har det oftare rört sig om mjölksyrade grönsaker så som surkål. En dos om dagen räcker ofta att hålla magen i fint skick i kombination med en i övrigt bra kost.

Jag har tidigare lagt ut recept på cashewyoghurt som är lätt att göra själv och som blir helt fantastiskt gott! Cashewyoghurten gör jag ofta och äter som mellis och även dessert med bär och honung. Den här kokosyoghurten passar även den till allt från frukost, mellis, dessert och i smoothies.

För nötallergiker funkar inte cashewyoghurt så det är en anledning att göra sin egen veganska, mjölkfria  youghurt på kokosmjölk. Även enkelheten. Det är bara att röra ihop kokosmjölken med probiotikapulver och vänta… Precis som med traditionell yoghurt tillsätter man bara bakteriekultur till mjölken och låta den står framme i lagom värme.

Du behöver en god och bra kokosmjölk som grund. Jag rekommenderar Santa Maria’s ekologiska kokosmjölk,  Santa Maria Extra creamy coconut milk eller Garant Kokosmjölk eftersom att de är goda i smaken och släta i konsistensen. Garants kokosmjölk kan behöva spädas med vatten, den är ganska tjock. Du väljer alltså även kokosmjölk efter den konsistens du gillar.

Du behöver också probiotikspulver eller kapslar. Det köper du i vilken hälsokostaffär som helst, på de flesta apotek eller till och med i vissa riktigt stora mataffärer med välsorterad hälsokosthylla. Jag använder Probioplex från Helhetshälsa. Probiomage från apoteket funkar också bra!

Recept kokosyoghurt

  • Rumstempererad kokosmjölk
  • Probiotika

Mått: ca 1 kapsel probiotika per 2 dl kokosmjölk; eller 1 tsk probiotikapulver per 5 dl kokosmjölk.

Valfri smaksättning: 1 krm vaniljpulver per 3-4 dl. Ev. någon sötning så som honung eller agave.

Gör så här:

Det finns två metoder att fermentera yoghurt som fungerar. Först blandar man bara ihop mjölk och pulver i en burk och skruvar på locket lite löst. Locket ska inte vara helt stängt utan måste ”läcka” in lite luft. Det räcker oftast med att lägga locket ovanpå burken så att det täcker utan att vara tillskruvat. Sedan kan man välja att antingen låta yoghurtkulturen stå varmt (40°C) över natten för att få en färdig yoghurt (10-12 timmar), eller så låter man burken stå framme i rumstemperatur (24-48 timmar). Om du väljer den snabbare metoden kan du ställa burken i ugnen, värmd till 40°C. Annars räcker det om burken står bredvid spisen eller någonstans där det är lite extra varmt i köket. Det är ganska lätt att bedöma när yoghurten är klar – det känner man på den ljuvliga syrliga smaken!

(7) Comments

  1. […] – smaksätt tex kokosyoghurt med hackad mynta, salt och […]

  2. […] med probiotika Kokosyoghurt Cashewnötsmjölk på 2 minuter (vegan) Nötmjölk på 2 minuter (blandade nötter) […]

  3. […] – recept Syrad, fermenterad tomat Kvass (fermenterad dryck) med rabarber och honung Kokosyoghurt Cashewyoghurt med […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: