Dryck FODMAP Mellanmål Paleo SCD-vänliga recept

Smoothie med kollagen (paleo, SCD, FODMAP) –

Innehåller annnonslänkar för Bodystore

Bra-för-magen-smoothie! …som också är sååå god! Om du är någon som har svårt att bryta ned frukt eller kolhydrater, har mycket jäsningar i magen eller bara vill ha en bra näringsrik smoothie med lågt GI och mycket fibrer och näring- this is it!

Kollagen innehåller bland annat aminosyrorna glycin och glutamin som kan vara bra tillskott vid olika magproblem som inflammation i tjocktarmen (kolit), läckande tarm, Crohns och IBS osv… Jag har just nu Clean Collagen hemma. Helt smakfritt pulver som passar i smoothies som proteintillskott – bra för dig som inte gillar andra proteinpulver. Kollagen blandar ut sig utan smak och konsistens. Jag har collagen i glass, smoothies, pannkakor och varma drycker som de och kaffe.

Varför FODMAP? Har man svårt med jäsningar, matsmältning och att bryta ned viss mat så kan det vara bra att äta mat med låg FODMAP. FODMAP är en benämning på en grupp fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater som är extra svåra att bryta ner för alla som har IBS – men oavsett diagnos så kan man vara hjälpt av låg FODMAP-kost för att lindra symtom mage/tarm. Prova om det hjälper dig!

Skriv ut receptet

Smoothie med kollagen (paleo, SCD, FODMAP)

Det här blir en lätt frukost eller rejäl mellis-portion. Om du halverar mängden kokosmjölk får du en lite lättare mellis-portion. Man kan ersätta kokosmjölk med annan växtmjölk och 1 msk MCT-olja eller ett par msk hampafrön.
MåltidDryck, Frukost, Mellanmål
KökFODMAP, Paleo, SCD
NyckelordFODMAP, mjölkfritt, paleo, SCD
Tillagningstid: 4 minuter
Portioner: 1 port
Kalorier: 368kcal

Ingredienser

  • 1 dl kokosmjölk
  • 1,5 dl blåbär frysta (eller andra frysta bär, jag använde amerikanska blåbär)
  • 150 g zucchini eller broccoli
  • 15 g kollagen 1 port = 1-2 msk
  • 1 dl vatten eller mer efter smak
  • 2 msk citronsaft eller en hel bit skalad citron

Instruktioner

  • Dela zucchinin i bitar och mixa alla ingredienser i en blender på högsta hastighet i ett par minuter tills att du får en slät konsistens. Tillsätt ev lite mer vatten eller isbitar om du vill anpassa konsistensen.

Anteckning

Det här blir en lätt frukost eller rejäl mellis-portion.
Om du halverar mängden kokosmjölk får du en lite lättare mellis-portion.
Man kan ersätta kokosmjölk med annan växtmjölk och 1 msk MCT-olja eller ett par msk
hampafrön. Enligt FODMAP-dieten räknas endast 1 dl kokosmjölk per tillfälle som ”Low FODMAP”. 

Näringsinnehåll

Kalorier: 368kcal | Carbohydrates: 31g | Protein: 19g | Fat: 22g | Mättat fett: 19g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Natrium: 77mg | Kalium: 758mg | Fiber: 5g | Socker: 19g | Vitamin A: 383IU | Vitamin C: 54mg | Kalcium: 56mg | Järn: 4mg

(1) Comment

  1. […] aminosyran l-glycin som är bra för hår, hud, naglar, leder och tarmslemhinnan. Benbuljon och hydroliserat kollagen har liknande egenskaper. Gelatin är kokat kollagen – dvs samma sak men kollagenpulver är […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: