kostråd Mjölkfritt

– Hur bra är soygurt, ifraiche, havregrädde, veganost, havremjölk osv som mjölkfria alternativ? 

Ett inlägg om problemen med vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter…

Jag får svara på frågor om ersättningsprodukter för mjölkprodukter varje onlineprogram. Så jag vet att många undrar! Här kommer därför en sammanfattning av mina svar i ett inlägg. Under onlineprogrammet ”21dagar ren och läkande mat” så är tanken att vi undviker alla processade livsmedel eller produkter med tillsatser och bara väljer rena och ursprungliga råvaror. Fler och fler av oss har börjat att leva så till 100 eller nära 100%. Men om det finns bra färdig-produkter med ”rent” innehåll så är det självklart bara bra! Det har kommit fler och fler sådana ”bra” produkter men med konkurrensen av alla nya produkter så har det uppstått nya problem.

Det kanske främsta problemet…

Det kanske främsta problemet med vegetabiliska ersättningsprodukter för mjölkprodukter är att de inte näringsmässigt är jämförbara med ursprunget. Komjölk, grädde, ost och yoghurt innehåller protein och viktiga vitaminer i naturlig form. De växtbaserade ersättningsprodukterna innehåller låg andel näringsämnen och nästan inget protein. De är i och för sig i många fall näringsberikade men det innebär att det inte längre är en särskilt naturlig produkt.

För att imitera konsistens och smak tillsätter man t.ex. olja och förtjockningsmedel till ersättningsprodukterna. Oftast inte några direkt ”farliga” ingredienser men igen, de är heller inte särskilt nyttiga och bra relativt sett. Väljer man att äta vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter så kan man göra det för smak och för bekvämlighets skull då och då – man ska alltså inte tro att man tar till ett särskilt nyttigt alternativ.

Det kan ju självklart finnas en stor poäng med att underlätta att undvika komjölksprodukter – för att man mår bättre då (så som det är för mig) – men man ska vara medveten om att det är avhållsamheten av komjölk (som kan vara svårsmält och inflammationsdrivande) som är nyttig, inte själva ersättningsprodukten.

Prenumerera på recept och kostråd:

Finns det bättre och sämre växtmjölk?

Det finns bra växtmjölk och sämre främst pga. antal tillsatser och sockerinnehåll. Så man får läsa innehållsförteckningar och kanske kolla upp tillsatserna på aktavara.se och själv göra avvägningar. Men som sagt så är näringsinnehållet ofta lågt i alla växtbaserade mjölkdrycker, trots näringsberikning.

Soygurt och havregurt

Yoghurt och fil innehåller s.k. goda bakterier som är bra för tarmfloran. För vissa är det skälet till att man äter den; som en del av en garanterat nyttig frukost med bra proteininnehåll.

Havregurt och soygurt är försök att imitera yoghurtens konsistens och smak men eftersom att den pastöriseras efter syrningen gör det att alla bakterier dödas. Dessutom innehåller de växtbaserade alternativen nästan inget protein och det fett man tillsätter är inte av bra kvalitet vilket gör att de näringsmässigt inte kan sägas vara särskilt bra produkter alls. Havregurt kvalade in på äkta varas matblufflista för ett par år sedan.

Andra ersättningsprodukter som veganost och iMat Fraiche

Veganost, iMat Fraiche osv är framtagna främst för att imitera en konsistens – inte för att erbjuda en produkt med bra näringsinnehåll. Ingredienserna kombinerade för att få produkten att bete sig på ett specifikt sätt i matlagningen. För att få de rätta egenskaperna använder man en kombination av emulgerings- och stabiliseringsmedel och fett, t.ex. fullhärdad kokos- och rapsolja. Det finns inget nyttigt med de här produkterna och inget som är hälsofrämjande. Det är inget jag rekommenderar.

Hur ska man välja? När är det OK att välja ersättningsprodukter?

Man bör under programmet ”21 dagar…” eller om man vill leva under devisen ”ren och läkande mat/naturlig mat” att fokusera mer på en kost där man inte längre behöver processade ersättningsprodukter så som soygurt, havregrädde, veganost, iMat Fraiche osv särskilt eftersom att de näringsmässigt inte är särskilt ”värdiga” produkter, men även p.g.a. tillsatser.

Det är lätt att i början av en kostomställning försöka hitta ersättningsprodukter att förlita sig på och det kan vara OK som övergång med medvetenhet. I slutänden tycker jag att man ska skippa alla ersättningsprodukter.

Om det hjälper dig att bryta vanor genom att välja ersättingsprodukter istället för mjölkprodukter under en period så gör det. Dricker du en kopp kaffe om dagen med en skvätt Ikaffe så är det oftast OK – mjölken i kaffe är ju inte något vi dricker för näring utan för njutning.

Välj däremot inte havregurt och tro att det ger en nyttig och näringsrik frukost. Då är gröt toppad med bär ett mycket bättre alternativ (bra fiberinnehåll, ok proteininnehåll och bra bakterier från bären).

Tänk på att att alltid läsa innehållsförteckningar! 

Några produkter jag rekommenderar

Istället för yoghurt och fil, recept…

Mer läsning: hur får jag i mig tillräckligt med kalcium…

(3) Comments

  1. […] ersättningsprodukter gjorda av dåliga fetter, med tillsatser och socker… Inlägget igår – Hur bra är soygurt, ifraiche, havregrädde, veganost, havremjölk osv som mjölkfria alternativ… väckte reaktioner och frågor! Så nu sätter jag ihop ett inlägg här med tips på bättre […]

  2. […] Ett inlägg om problemen med vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter. Läs hos nillaskitchen + nyttiga […]

  3. […] kost. De veganska påläggen som man kan köpa i butik ska man tyvärr undvika av olika skäl! Läs mer här om varför… Men att göra egen tofu-ost eller bredbar vegansk färskost är enkelt och kan gå på ett par […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: