Frukost kostråd Paleo Vegan/Växtbaserat

Istället för yoghurt och fil – nyttiga alternativ (lista)

Här kommer ett inlägg med recepttips, produkttips och länkar till all läsning om alternativ till mjölkprodukter som har kommit upp i diskussionerna på instagram och facebook de senaste dagarna.

En del starka känslor väcktes när jag först för en tid sen skrev ett inlägg på bloggen om vegetabiliska ersättningar till mjölkprodukter (se länk nedan) och sedan för ett par dagar sedan gjorde ett nytt inlägg specifikt om vegetabiliska alt till yoghurt och fil.

Det jag skrev där var bl.a:

“Det kanske främsta problemet med vegetabiliska ersättningsprodukter för mjölkprodukter är att de inte näringsmässigt är jämförbara med ursprunget. Komjölk, grädde, ost och yoghurt innehåller protein och viktiga vitaminer i naturlig form. De växtbaserade ersättningsprodukterna innehåller låg andel näringsämnen och nästan inget protein. De är i och för sig i många fall näringsberikade men det innebär att det inte längre är en särskilt naturlig produkt. /…/

Läs mer:


Recept vegetabiliska ersättningar till yoghurt och fil

När man väljer alternativ till yoghurt och fil så ska man alltså tänka på att det är ett näriningsriktigt alternativ. Det bör innehålla lite protein, vitaminer och fett av bra kvalitet. Kanske till och med probiotika. Men man måste inte hitta en ersättning som innehåller de exakta komponenterna i yoghurten/filen – bara det är ett hälsosamt alternativ som tillför något näringsmässigt sett (vilket de flesta köpealternativen som tidigare nämnts inte gör).

Gröt toppat med bär eller rårivet äpple och lite nötter/frön och med annars rätt tillbehör kan t.ex. vara ett superbra alternativ till yoghurt och fil. Fibrer, prebiotika och naturliga mjölksyra bakterier och enzymer från färska/frysta bär och färsk frukt är också bra för magen.

Probiotika kan man få i sig från andra källor, t.ex. mjölksyrade grönsaker, oliver och tillskott. Självklart kan man också syra sin egen yoghurt av vegetabiliska råvaror, t.ex. av cashewnötter eller kokosmjölk – se recept.

10 recept på hälsosamma mjölkfria alt. till yoghurt

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10

(2) Comments

  1. Christina says:

    Vill tipsa om kokosmjölk! Blir jättegott som t ex chiagröt, eller med nötter och frukt.
    Kan man tåla lite animaliskt någon gång så går det att göra kefir på det. Efter ett tag är det nog inga animalier kvar. (Har gett till vegan som gladeligen tog emot)
    Man får se upp med karragenan och annat i kokosmjölk. Santa Maria har den fetaste och bästa i tetra – inga tillsatser.

  2. […] Istället för yoghurt och fil – nyttiga alternativ (lista) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: