FODMAP kostråd Kosttillskott Mage/tarm

Mina rekommendationer av tillskott för maghälsa

Alla tips i inlägget är samma jag ger klienter i kostrådgivning eller tar själv. Tack Holistic för ett fint paket ❤️ Inlägget innehåller annonslänkar.

– Vilka probiotika-tillskott rekommenderar du? – Vem behöver matsmältningsenzymer? – Ska man äta tillskott av saltsyra när man har magkatarr – Hjälper tillskott för magen överhuvudtaget?

Fortsättning på tema maghälsa. Senaste inlägget handlade särskilt om probiotika... läste du? För att hjälpa magen att läka kan det behövas både att ändra kost och att ta tillskott under perioder. I det här inlägget har jag samlat de inlägg jag har skrivit om mage/tarm och en lista på bra tillskott. Se längre ned.

Mina vanligaste tips på tillskott för maghälsa

Jag rekommenderar för det mesta att ändra kost i första hand och att knapra kosttillskott i andra hand. Men vissa tillskott kan vara bra att ta i förebyggande syfte, särskit probiotika. Den här är en bra bas. Är magen i rejäl obalans, som ändå är vanligt nu för tiden, kan vi behöva mer stöd och hjälp och det finns väldigt bra tillskott.

Med god tarmflora och frisk tarm förbättras t.ex. immunförsvar och näringsupptag – så att man behöver färre andra tillskott! Så att verkligen satsa på att läka mage/tarm lönar sig.

Har du svårt att smälta maten? Känner du dig uppblåst eller har “hård” magsäck efter maten? – Sura uppstötningar ofta? – Svårt för fett och eller protein? Då kanske du behöver matsmältningsenzymer… och kanske även tillskott med saltsyra eller magsyrabalans (som inte är saltsyra men som bidrar till normal produktion). Om du t.ex. redan bytt till hälsosam kost och ändå har problem med matsmältningen, uppblåsthet osv. kan du prova om du mår bättre med tillskott av matsmältningsenzymer och magsyrabalans eller saltsyra.

Brist på magsyra (saltsyra) är vanligt

…och ett symtom på det är faktiskt sura uppstörtningar vilket förvånar många. Men har du även symtom som förlängd mättnadskänsla efter en måltid, trötthet efter måltid, att magen känns uppsvälld, halsbränna och rapningar, motvilja mot fet mat osv så är det nog antagligen brist på magsyra som är problemet.

Test för att testa om du har saltsyrabrist

Blanda en halv dels tsk bikarbonat i vatten. Drick på fastande mage under tre dagar. Tar det mer än 3 minuter innan du rapar så har du antagligen saltsyrabrist. Mindre än 2-3 minuter så har du alltså inte för lågt med saltsyra.

Behöver du saltsyratillskott?

Om du ändå, trots testet ovan är osäker på om du kommer må bra av att ta saltsyratillskotten du köpt så kan du testa det. Gör så här…

 1. ät en extra proteinrikmåltid 
 2. ta en kapsel med saltsyra under måltiden
 3. känn efter! Har du brist på magsyra kommer magen att må bättre. Har du bra med magsyra så kan det kännas lite – att det hettar och bränner lätt. Upplever du obehagskänslor kan du neutralisera snabbt med vatten och 1/2-1 tesked bikarbonat i. 

Köp bra produkter!

Alla produkttips är samma som jag ger i jobbet. Jag är kost och näringsrådgivare och ger rekommendationer i friskvårdssyfte som komplement till kost. Följ doser ang. på förpackningarna.

Länkarna leder dig till köp av de tillskott och produkter jag rekommenderar klienter. Jag har valt flera produkter från Holistic som jag väljer att rek. för att de gör tillskott för maghälsa av hög kvalitet.

Jag köper kosttillskott hos MEDS.

Dessa tre tillskott är en bra kombination för att förbättra matsmältningen

Bra fetter hjälper till att läka tarmen

 • Ghee används i matlagningen men se det som ett kosttillskott – man behöver smörsyran varje dag
 • MCT-olja 
 • Omega 3 (morgon, kväll)

Utöver det är det även bra med…

Örter/naturläkemedel

Mer läsning

(1) Comment

 1. Jonna says:

  Hej!

  Hej! Tack för ett inspirerande konto😍

  Jag har i många år haft problem med magkatarr och alltid ätit omeprazol i långa perioder. Jag läste ditt inlägg om att börja äta saltsyra tabletter då man oftast har brist på magsyra. Jag har nu börjat trappa ner på omeprazol för att testa detta. Kan man börja med saltsyra tabletter innan man avslutat sin kur? Eller borde jag avsluta min kur innan jag börjar äta saltsyra tabletter?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: