kostråd Mage/tarm

Steg för att självständigt balansera IBS eller andra problem mage-tarm

myntasmoothie, grön smoothie
myntasmoothie, grön smoothie


Det här inlägget utforskar några steg man själv kan ta för att hantera IBS (Irritable Bowel Syndrome) och andra mag-tarmproblem ur ett funktionsmedicinskt perspektiv, där både kost och livsstil är centrala.

Det är för det första viktigt att förstå att IBS är ett komplext tillstånd med olika orsaker och det existerar inte någon universalmetod för behandling. Varje person är unik och därför varierar framgångsrika metoder från individ till individ. Att hantera IBS kräver tid, tålamod och en vilja att experimentera med olika strategier.

Mina klienter, både de jag möter personligen i kostrådgivning och de som deltar i min onlinekurs/medlemsskap, har ofta inte insett hur länge de har lidit av magproblem. Detta kan bero på att de antingen vant sig vid obehaget eller haft andra, mer framträdande hälsoproblem.

Att hantera magproblem kan också vara mindre komplext än man tror, men det kräver en djupgående förståelse för de underliggande orsakerna. Detta involverar konsekvens, förändring av vanor och tid. Jag föreslår flera metoder och steg som garanterat leder i rätt riktning för läkande!

IBS är inte en sjukdom per se, utan snarare ett syndrom. Det innebär att det inte finns någon entydig definition eller orsak. Därför varierar kostråd för personer med IBS betydligt. En kosthållning som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

De olika orsakerna till IBS och liknande tillstånd kräver alltså individanpassade åtgärder. För vissa kan uteslutning av gluten vara lösningen, medan andra behöver eliminera mjölkprodukter eller specifika kolhydrater. Kroniska inflammationer, födoämnesöverkänsligheter, och överväxt av jästsvampar som Candida är andra möjliga orsaker. Strategier såsom att balansera tarmfloran med en enzymrik kost, ökat intag av grönsaker och probiotika kan också vara effektiva.

Stress är en betydande bidragande faktor till IBS och andra mag-tarmproblem. Att hantera stress är därför alltid en viktig del i behandlingen!

För de som lider av allvarliga magproblem kan professionell hjälp avgörande. Det första steget är att söka hjälp inom sjukvården, men ofta kan näringsterapeuter eller kostrådgivare erbjuda kompletterande lösningar.

Stegen jag rekommenderar, baserade på ett funktionellt medicinskt tillvägagångssätt, inkluderar:

  1. Följa antiinflammatorisk och läkande kost. Följ riktlinjerna här eller hoppa på kursen/medlemsskapet kom igång med ren och läkande mat.
  2. Har du inte upplevt tillräcklig förbättring efter generellt antiinflammatorisk kost – fortsätt men anpassa kosten genom att dra ned på FODMAPS.
  3. Genomför allergitester. Starta med sjukvårdens tester och utvidga till IgG-födoämnesallergitester som kan göras med hjälp av näringsterapeuter eller funktionsmedicinare. Eliminera de livsmedel som testar positivt under 12 veckor.
  4. Självtester och självläkning: Om ekonomiska resurser saknas för alternativ provtagning, eliminera vanliga födoämnesallergener som mjölkprotein, gluten, jäst, ägg, majs, soja och jordnötter under 12 veckor. Återinför dem sedan en och en för att identifiera eventuella problem.
  5. Hantera bakteriell överväxt. Uteslut socker och snabba kolhydrater, ät probiotika, och inkludera näringsämnen som t.ex. Omega3, GLA, zink, vitamin A och glutamin under en läkande period.
  6. Får du inte ordning på magen på egen hand ska du söka hjälp hos näringsterapeut (jag rek. särskilt Johanna Falk som är expert på IBS och magen), boka min kurs eller kostrådgivning.

För en personlig hälsokonsultation, kost- och näringsrådgivning, coaching eller hjälp med bra recept är du välkommen att boka:

Mer läsning

Läs mer om kostrådgivning med mig…

(2) Comments

  1. […] du behöver matsmältningsenzymer… och kanske även tillskott med saltsyra. Om du t.ex. redan bytt till hälsosam kost och ändå har problem med matsmältningen, uppblåsthet osv. kan du prova om du mår bättre med […]

  2. […] Steg för att självständigt balansera IBS eller andra problem mage-tarm […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Nilla's Kitchen

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa