Äggfritt Glutenfritt Tårta Vegan/Växtbaserat

Chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker)

Inlägget innehåller annonslänkar.

Något till påsken? Lyxig chokladtårta som är helt växtbaserad och alltså är äggfri, även såklart glutenfri och utan vitt socker. Den här är bara helt underbar! Saftig, len, kompakt och god med magisk frosting.

Det passar fantastiskt bra att baka chokladkaka med en smet baserad på bönor och frukt. Nej, det ger inte smak av varken bönor eller frukten om man skulle vara orolig för det… Choklad i sig har en hel del fruktighet i sig förutom bitterheten och att basera chokladsmet på frukt och bönor lyfter och förhöjer chokladsmaken.

…och frostingen ska vi inte tala om… to die for! Len och karamellig med smak av kaffe. Vill du inte har kaffesmak kan du ersätta kaffet med vegetabilisk mjölk och ett par teskedar kakao för en mer ren chokladig smak.

Tips koffeinfritt kaffe för den som vill…

I receptet har jag använd koffeinfritt kaffe – det kan du ersätta med växtmjölk och ett par msk kakao om du vill.

Tips: supergott koffeinfritt ekologiskt snabbkaffe! Köp här…
Ett koffeinfritt chikoria-kaffe som passar perfekt i det här receptet. Köp här…
Skriv ut receptet

Chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker)

OBS! Förbered gärna flera eller åtminstone ett moment en dag i förväg – t.ex. frostingen som behöver stelna och kanske även baka kakan som behöver svalna helt innan tårtan monteras ihop. Tårtan passar att dekoreras eller serveras tillsammans med färska bär och kakoanibs.
MåltidDessert, Tårta
KökAntiinflammatorisk kost, Växtbaserat, Vegan
NyckelordAntiinflammatorisk kost, Äggfritt, glutenfritt, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, Nötfritt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 50 minuter
Total tid: 1 timme 5 minuter
Portioner: 12 bitar
Kalorier: 350kcal

Ingredienser

Frosting

 • 2 dl kokosgrädde det vita/fasta i en bruk kokosmjölk när den varit kyld
 • 50 g mörk choklad
 • 1,5 dl starkt kaffe här är ett bra koffeinfritt kaffe, rumstempererat
 • 2 dl dadlar färska eller medjool, urkärnade, rumstempererade
 • 2 krm salt
 • 2 krm vaniljpulver

Instruktioner

Gör kakan

 • Värm ugnen till 175°C  och förbered en springform eller ett anslag med bakplåtspapper eller smöra och mjöla med kokosolja och rismjöl eller kakao. Jag använde ett anslag som var ca 20 cm för att jag ville ha en tårta med lite extra höjd. Det går bra att använda en större form t.ex 24 cm och anpassa gräddningstiden (se nedan).
 • Smält chokladen tillsammans med kokosolja över vattenbad eller försiktigt i micro.
 • Mixa fruktmos, äppelcidervinäger/citron, mjölken och bönor i ett par minuter tills att du har en helt slät smet och bönorna är helt finfördelade. För över smeten till en bunke och rör i choklad/kokosolja. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i bunken lite i taget till en slät smet med slev.
 • Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev och grädda lågt/mitten i ugnen i 40-60 minuter. Håll koll mot slutet och känn efter när kakan är genomgräddad. Min kaka var tjock (jag använde en liten, hög form, ca 20 cm) så den tog lång tid i ugnen; 50 min. Använder du en vidare form; t.ex. 24 cm så att kakan inte blir lika hög/tjock, så tar den kortare tid i ugnen.
 • Ytan av kakan ska spricka upp, det gör den en stund innan den är klar. För att känna att den är genomgräddad; känn/tryck lätt med fingrarna på ytan att den känns kompakt helt igenom. Den ska inte ge efter i mitten utan gräddas igenom helt. Det gör alltså inget att köra kakan några minuter extra om man är osäker, kakan riskerar inte att bli torr för att den övergräddas eller så.
 • Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten.

Gör frostingen

 • Smält chokladen och 2 dl av det vita/fasta i en bruk kokosmjölk (fast när den varit kyld). Mixa alla ingredienser utom kaffet till frostingen i matberedare eller med stavmixer till en helt slät smet. Det kan ta några minuter för att få konsistensen slät. Medan du fortsätter att mixa, häll långsamt i kaffet, lite i taget tills att frostingen går ihop Låt stelna i kylskåp i några timmar, gärna över natten.
 • När frostingen har stelnat i kylen och kakan är helt svalnad eller till och med kyld – bred frostingen tjockt över kakan. Dekorera med frukt, bär och kakaonibs.

Näringsinnehåll

Kalorier: 350kcal | Carbohydrates: 48g | Protein: 7g | Fat: 17g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 0.4g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0.003g | Kolesterol: 0.4mg | Natrium: 201mg | Kalium: 437mg | Fiber: 10g | Socker: 20g | Vitamin A: 24IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 69mg | Järn: 4mg

(1) Comment

 1. […] Chokladtårta med mocca/karamell-frosting (vegan, naturligt glutenfri, utan vitt socker) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: