Bröd Glutenfritt

Teff och bovetefrallor

Bovetefrallor är ett av de mest populära recepten här på bloggen sedan start. Jag har utgått från mitt bas-recept som jag vet att många av er älskar och bytt ut lite mjöler – här bakade med bovete och teff istället för rårismjöl… Det ger lite mörkare och kanske något mer näringsrikare bröd.

Receptet är naturligt glutenfritt, utan stärkelse och mjölmixer. D.v.s jag har bara använt naturligt glutenfria sädesslag med högt näringsinnehåll.

Gör en god och nyttig macka toppad med avokado eller hummus, tomat och salt… ⁠

Teff och bovetefrallor

ca 20 st

Viktigt att notera: Låt bröden svalna helt innan du skär i dem, ät dem alltså inte nygräddade! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. De håller sig färska i flera dagar och går bra att frysa in.

18-20 st

OBS! Det går bra att använda flera olika märken psylliumfröskal/psylliumhusk är maldt psylliumfröskal när man måttar med våg – dvs gram. Det går inte att ersätta i volym, dvs msk/dl. Läs mer….

 1. Rör ut jästen i vattnet.
 2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, teffmjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
 3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
 4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite bovetemjöl för att få en fin yta.
 5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
 6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
 7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.


(2) Comments

 1. Petra Skogsberg says:

  Hej lite rörigt upplever jag det, trots att läste inlägget om olika psylliymfrö produkter och har bakat många av dina recept:)
  Eftersom det står både psylliumhusk och psylliumfröskal två gånger?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: