Ayurveda Brunch Detox Glutenfritt

Mung dal-pannkakor (indiska linspannkakor)


Goda, enkla, och nyttiga proteinrika helt äggfria linspannkakor. De här mat-pannkakorna är gjorda av 2 ingredienser i princip och hur enkla att göra som helst. Ät som ensamrätt med något tillbehör eller som typ vego-biffar tillsammans med ris och grönsaker.

Hittar du inte Mung/moong dal/gula mungbönor? …det går bra med röda linser 🙂 Mung/moong dal är alltså gula linser. De är inte så vanliga i Sverige men desto vanligare i indiska rätter. De går att köpa i asiatiska affärer och på nätet. Jag köper på nätet!

Jag följer med det här receptet temat med Ayurveda och detox som i förr inlägget med Kunyi – risgröt. Indiska gula linser är vanliga i Ayurvediska recept eftersom att de är lämpade för alla doshor (kroppstyper) och har detoxande/renande egenskaper. De är i sig en bra källa till protein, komplexa kolhydrater och fibrer.

Jag gjorde mina pannkakor tjocka som amerikanska pannakakor – det blir matiga och lite kompakta. Om du vill kan du dubbla mänden vatten – då får du lite tunnare pannkakor. OBS! Smeten ska fortf vara tjockare än svensk pannkakssmet – gör inte smeten för blöt – då är pannkakorna svåra att vända.

Servera tillsammans med:

 • yoghurtsås – smaksätt tex kokosyoghurt med hackad mynta, salt och vitlök.
 • rostade grönsaker som tomat och lök – tex denna (rostad ratatouille) men smaksätt med extra spiskummin – sååå gott!
 • servera pannkakorna som vegobiffar tillsammans med råris/svart ris och någon god röra, tex någon av de ovan.
Skriv ut receptet

Mung dal-pannkakor (indiska linspannkakor)

Goda, enkla, och nyttiga proteinrika helt äggfria linspannkakor. De här mat-pannkakorna är gjorda av 2 ingredienser i princip och hur enkla att göra som helst. Ät som ensamrätt med något tillbehör eller som typ vego-biffar tillsammans med ris och grönsaker.
MåltidHuvudrätt
KökAyurvediskt, Indiskt, Växtbaserat, Vegan
NyckelordAyurveda, Äggfritt, glutenfritt
Blötläggning av linser: 6 timmar
Portioner: 2 port
Kalorier: 339kcal

Ingredienser

 • 150 g mung dal/gula linser (150g=2 dl i torr form) kan ersättas med röda linser
 • 5 msk vatten
 • 0,5 tsk salt
 • 1 krm hing kan uteslutas
 • 2 krm gurkmeja
 • 1 krm svartpeppar
 • 0,5 tsk garam masala eller andra kryddor
 • 1 msk ghee eller olivolja (ghee ej vegan)

Valfritt

 • 2 st salladslökar, strimlade
 • 1 st liten klyfta vitlök, grovt hackad

Instruktioner

 • Blötlägg linserna över natten. Häll av, skölj och låt rinna av. Mixa linserna med 5 msk vatten och resten av ingredienserna till en tjock smet. Smaka av med mer kryddor och salt om du vill.
 • Hetta upp matfett i en stor stekpanna och klicka ut ca 3 plättar och stek ett par minuter på varje sida.

Näringsinnehåll

Kalorier: 339kcal | Carbohydrates: 47g | Protein: 19g | Fat: 8g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 19mg | Natrium: 800mg | Kalium: 38mg | Fiber: 8g | Socker: 2g | Vitamin A: 161IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 39mg | Järn: 3mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: