Äggfritt Mjölkfritt Tillbehör Vegan/Växtbaserat

Äggfri majonnäs med MCT-olja

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

För dig som äter vegan-kost eller inte kan äta ägg – här är en extra nyttig och dessutom extra god, krämig och fluffig majonnäs som du vispar ihop på 5 minuter.

Det här är mitt allra bästa recept på nyttig vegansk, äggfri majonnäs. Jag har sökt runt lite på nätet och provat olika metoder för att få veganmajonnäs att gå ihop ordentligt. Nu tror jag att jag har det bästa recepten här… Ja, jag vet att det räcker med lite sojamjölk som bas (istället för ägg) men det har jag aldrig hemma och många upplever svårigheter att få den att inte skära sig.

Jag har använt MCT-olja för att det helt enkelt är den nyttigaste helt neutrala oljan… perfekt till just majonnäs. Vill du så blandar du upp MCT-oljan med olivolja eller avokadoolja. Men de har lite gräsig smak som många inte gillar i just majonnäs – så gör som du vill!

– Vad är MCT-olja?

MCT-olja är utvunnet ur kokosolja och består av medellånga mättade fettsyror. Oljan är helt klar och neutral i smaken och stelnar inte som vanlig kokosolja vilket gör den praktisk att använda i majonnäs bland annat. Jag har lagt upp recept på MCT-majonnäs förut.

MCT står för Medium Chain Triglycerides. Andra sorters fetter behöver hjälp från bukspottskörtelns galla och enzymer för att brytas ner. MCT-oljan kan tas upp direkt av tarmslemhinnan och omvandlas till energi. Det gör att man känner sig pigg och vaken av MCT-oljan och man kan uppleva förbättrat fokus. Dessutom fungerar oljan som en antioxidant i kroppen och skyddar mot virus, bakterier och parasiter. Det sänker hormonet ghrelin som påverkar hunger- och mättnadskänslan så man blir även snabbar mätt av MCT-olja.

Man kan äta uppåt fyra matskedar MCT-olja per dag men många upplever att magen reagerar – att oljan är lite laxerande. Om du upplver det och det inte är önskvärt kan man börja med lite och trappa upp. sprida ut dem under dagen.

Jag brukar ha någon av de här hemma:

Skriv ut receptet

Majonnäs med MCT-olja

För dig som äter vegan-kost eller inte kan äta ägg – här är en extra nyttig och dessutom extra god, krämig och fluffig majonnäs som du vispar ihop på 5 minuter.
MåltidSås, Tillbehör
KökKeto, Mjölkfritt, Paleo, Växtbaserat, Vegan
NyckelordÄggfritt, mjölkfritt, Vegan
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 4.5 dl
Kalorier: 101kcal

Equipment

Ingredienser

Smaksättning (valfri)

  • 1-2 dl örter 0,5 knippe gräslök + 0,5 knippe dill eller 2 dl basilikablad + 2 klyftor vitlök.
  • 1-3 st vitlöksklyfta

Instruktioner

  • Häll kikärtsspadet i en hög mixerkanna som tillhör stavmixern. Tillsätt kokta kikärtor, senap och vinäger/citronsaft.
  • Sänk ned mixerstaven i kannan rakt ned till botten och klicka på start. Kör mixern i någon minut så att kikärtorna mixas sönder helt och är väldigt finfördelade. Vätskan ska vara vit och skummande.
  • Medans stavmixern går på högsta effekt, häll i en-två droppar olja åt gången och mixa emellan. Fortsätt droppa i olja långsamt så och mixa emellan. När du mixat i minst 1 dl av oljan, kan du börja hälla på lite mer olja åt gången, först ca 1 tsk medans du mixar emellan, sedan 1 msk åt gången – sedan ännu lite mer mot slutet. Är du ovan vid att göra majonnäs eller ofta misslyckats tidigare – ta det långsamt, var noga och jobba sakta in mer olja. Fortsätt mixa till en slät och tjock majonnäs. 
  • Tillsätt örter eller annan smaksättning om du vill och mixa med stavmixer till slät konsistens. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Neutral håller den sig minst 1 vecka i kylskåp.

Näringsinnehåll

Serving: 1msk | Kalorier: 101kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 1g | Fat: 11g | Mättat fett: 11g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Natrium: 7mg | Kalium: 1mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 1IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 1mg | Järn: 1mg

(1) Comment

  1. […] Äggfri majonnäs med MCT-olja […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: