Brunch Frukost Glutenfritt Mellanmål

Chokladgröt av aktiverad/groddad bovete

Raw bovetegröt med aktiverad hel bovete är perfekt naturligt söt sommarfrukost som man blir mätt på. Är du någon som gillar söt frukost så passar den här! Supergod nyttig chokladgröt med bra protein-innehåll, fibrer, prebiotika för magen, vitaminer och antioxidanter.

I “söta” frukostar som den här (naturligt söt), vilket i princip all gröt är, så behövs en bra kombination av ingredienser för näringsbehov och blodsockerbalans. Vanlig gröt med lite frukt och mjölk innehåller inte de fetter och tillräckligt med protein vi behöver för att blodsockerkurvan ska vara stabil och låg. För att gröt ska vara en fullvärdig måltid behöver lägga till något fett och helst även protein. Det har jag gjort i det här receptet…

Man kan se att bovetet är “aktiverat” genom att en pytteliten utväxt syns – början till grodden. Att man ser en vit liten prick räcker!

Vad är aktiverat bovete? Aktiverat helt bovete innebär 12h blötläggning och sedan en snabb groddning ytterligare 16-36h. Det är enkelt och allt man behöver är en sil eller ett små-håligt durkslag. Man har då alltså aktiverat groddningen i fröet/bovetet och därmed får man bort antinutrienter och väcker näringsämnena och gör dom mer lättupptagliga. Man kan se att bovetet är “aktiverat” genom att en pytteliten utväxt syns – början till grodden. En vit liten prick i bovetefröets topp räcker!

En skön mättnad som känns bra i sommarvärmen. Rawfoodfrukostar är bäst på sommaren tycker jag!

Det här får du i dig….

 • Bovete är naturligt glutenfritt, näringsrikt och innehåller faktiskt fullvärdigt protein (om än bara några gram).
 • Prebiotika: grön banan innehåller mer prebiotika i form av vattenlösliga fibrer än en fullt mogen banan. Även bär innehåller prebiotika. Prebiotika är bra mat för de goda bakterierna i tarmen.
 • Vitaminer som B-vitaminerna, magnesuim, fosfor, kalium, A-vitamin, Järn, selen osv
 • Antioxidanter från kakaon och bären bl.a.
 • Protein från kollagen eller andra vegetabiliska alternativ (se förslag i texten). Kollagen är människokroppens vanligast förekommande protein och hydrolyserat kollagen (som de flesta pulver är) innebär att kollagenet redan är uppdelat i olika aminosyror så det är mer tillgängligt för kroppen att ta upp via tarmen.
 • Andra bra källor till vegetabiliskt protein är pumpakärnor, melonkärnor och hampafrön som du kan toppa gröten med om du vill.  
Skriv ut receptet

Chokladgröt av aktiverad/groddad bovete

Raw bovetegröt med aktiverad hel bovete är perfekt naturligt söt sommarfrukost som man blir mätt på. Är du någon som gillar söt frukost så passar den här! Supergod nyttig chokladgröt med bra protein-innehåll, fibrer, prebiotika för magen, vitaminer och antioxidanter.
Måltidbrunch, Frukost, Mellanmål
KökNaturligt glutenfritt, Raw food, Växtbaserat
Nyckelordglutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, Utan vitt socker, växtbaserat,
Förberedelser: 1 day
Tillagningstid: 2 minuter
Portioner: 1 port
Kalorier: 427kcal

Ingredienser

Topping

Extra tillskott och topping vid behov (valfritt)

 • 1 msk MCT-olja eller kokosolja för mer mättnad och nyttiga fettsyror
 • 1-2 msk pumpakärnor hampafrön, valnötter eller andra nötter/frön (ger extra mättnad, protein och näringsrik energi)
 • 1-2 msk bipollen har antibakteriella egenskaper, bidrar med näringsämnen och aminosyror (smakar sött och gott).
 • 1 msk kakao eller mängd efter smak

Instruktioner

 • Blötlägg bovetet över natten. Skölj noggrant genom sil och låt rinna av i sil. Nu går det bra att göra gröten men bovetet är ännu inte "aktiverat". För att göra gröten med bara blötlagt bovete, gå till steg 3.
 • För att aktivera bovetet: Låt bovetet bli kvar i silen, ställ silen över en skål och täck med en fuktad handduk. Låt stå 12-16h. Man kan se att bovetet är "aktiverat" genom att en pytteliten utväxt syns – början till grodden. En vit liten prick i bovetefröets topp räcker! Man har då alltså aktiverat groddningen i fröet/bovetet och därmed får man bort antinutrienter och väcker näringsämnena och gör dom mer lättupptagliga. Om bovetet inte har börjat grodda efter 12-16 timmar. Skölj bovetet igen och låt stå ytterligare 12-16 h i sil under fuktad duk.
 • Mixa alla ingredienser till gröten tillsammans med hjälp av stavmixer, i matberedare eller i blender till jämn och slät konsistens.
 • Toppa med bär, ev kakaonibs eller hackad mörk choklad och njut!

Näringsinnehåll

Kalorier: 427kcal | Carbohydrates: 81g | Protein: 24g | Fat: 5g | Mättat fett: 2g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 1g | Natrium: 87mg | Kalium: 737mg | Fiber: 12g | Socker: 22g | Vitamin A: 116IU | Vitamin C: 12mg | Kalcium: 28mg | Järn: 2mg

(1) Comment

 1. […] Brunch-macka med scrambled eggs (glutenfritt, mjölkfritt) Chokladgröt av aktiverad/groddad bovete […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: