Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt kostråd Tårta Vegan/Växtbaserat

Chokladkaka med svarta bönor, valnötter och sötpotatisfrosting

Innehåller annonslänkar.

Alltså ren matmagi! En tårta du vill bjuda på och laga igen och igen. Tårtan är inte bara god utan innehåller mängder av nyttiga och näringsrika ingredienser. Tårtan är äggfri (växtbaserad), naturligt glutenfri och utan vitt socker. Dessutom fiberrik!

Chokladkaka helt baserad på bönor, grönsaker och frukt och utan stärkelserika mjöler och tillsatt socker. Nej, kakan smakar inte bönor eller banan om man skulle vara orolig för det… Choklad i sig har en hel del fruktighet i sig förutom bitterheten och att basera chokladsmet på frukt och bönor lyfter och förhöjer chokladsmaken.

Inte bara god tårta utan även näringsrik…

 1. 🍠 Sötpotatis: Rik på betakaroten (som kroppen omvandlar till vitamin A) och antioxidanter – kan stödja i hormonproduktion och minska inflammation i kroppen. Dessutom innehåller sötpotatis komplexa kolhydrater.
 2. 🌴 Kokosolja: Innehåller medellånga fettsyror som kan stödja ämnesomsättningen och energiproduktionen. Dessutom har kokosolja antiinflammatoriska egenskaper.
 3. 🍫 Kakao: Full av antioxidanter och magnesium. Magnesium spelar en roll i många kroppsfunktioner, inklusive hormonproduktion.
 4. 🌴🍯Dadlar: Dadlar är en bra naturlig sötare och innehåller lite fibrer, vilka kan hjälpa matsmältningen.
 5. 🌰 Valnötter: Källa till omega-3-fettsyror, vilka har antiinflammatoriska egenskaper och kan stödja hjärnhälsan. Valnötter innehåller också antioxidanter som kan hjälpa till att bekämpa oxidativ stress i kroppen.
 6. 🖤 Svarta bönor: Källa till protein, komplexa kolhydrater och fiber. De innehåller också zink, vilket är viktigt för hormonproduktion och reglering.
Frostingen gör man i princip så här.. Rostar sötpotatis och mixar het från ugnen med choklad, dadlar och ev lite annan smak…
Skriv ut receptet
Inga röster ännu

Chokladkaka med svarta bönor, valnötter och sötpotatisfrosting

Alltså ren matmagi! En supergod tårta av mängder av nyttiga och näringsrika ingredienser. Vegan/växtbaserad, naturligt glutenfri och utan vitt socker.
MåltidFikabröd, Tårta
KökAntiinflammatorisk kost, Växtbaserat, Vegan
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, växtbaserat,, Vegan
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
frosting: 1 timme
Total tid: 1 timme 55 minuter
Portioner: 12 bitar
Kalorier: 220kcal

Ingredienser

Frosting

 • 450 g sötpotatis rostad
 • 8 st färska dadlar eller medjool-dadlar
 • 3 msk kokosolja
 • 0,75 dl kakao
 • 2 krm salt

Kakan

 • 280 g kokta svarta bönor 280 g mostvara en förp. avrunnen mängd
 • 0,75 dl kokosolja
 • 1 st stor banan eller samma mängd osötat äppelmos
 • 8 st färska dadlar eller 6 medjooldadlar
 • 1 dl kakao
 • 2 krm salt
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 2,5 msk kikärtsmjöl teffmjöl eller havremjöl
 • 1,5 dl valnötskärnor grovhackade (gärna rostade)

Instruktioner

Frostingen

 • Rosta sötpotatis hel i ugnen på bakplåtspapper eller i folie på 225°C tills att skalet spricker upp lite och det pyser ut lite sirap. Gröp ur fyllningen och slän skalet. Mixa alla ingredienser medan sötpotatisen är varm tillsammans i matberedare eller med stavmixer till en helt slät smet. Det kan ta några minuter för att få konsistensen slät. Bara fortsätt att mixa. Låt stelna i kylskåp i några timmar, gärna över natten.

Gör kakan

 • Värm ugnen till 175°C  och förbered en springform eller ett anslag med bakplåtspapper eller smöra och mjöla med kokosolja och kanske rimjöl eller kakao. Jag använde ett anslag som var ca 18 cm. Det går bra att använda en större form t.ex 24 cm och anpassa gräddningstiden.
 • Mixa ihop banan till en helt slät puré i matberedare eller med stavmixer (eller använd osötat äppelmos). Tillsätt bönor, dadlar och kokosolja mixa igen i ett par minuter tills att du har en helt slät smet och bönorna är helt finfördelade. För över smeten till en bunke. Mät upp och blanda alla torra ingredienser för sig och rör ned i bunken lite i taget till en slät smet med slev. Rör i hackade nötter.
 • Klicka över smeten i formen, släta till ytan med baksidan av en slev och grädda lågt/mitten i ugnen i ca 40 minuter. Håll koll mot slutet och känn efter när kakan är genomgräddad. Använder du en vidare form; t.ex. 24 cm så att kakan inte blir lika hög/tjock, så tar den kortare tid i ugnen.
 • Ytan av kakan kan spricka upp något. För att känna att den är genomgräddad, känn/tryck lätt med fingrarna på ytan att den känns kompakt helt igenom. Den ska inte ge efter i mitten utan gräddas igenom helt.
 • Ta ut kakan och låt den sätta sig ca 10 minuter i formen. Ta den sedan ur formen och låt svalna helt. Kan förvaras i kylskåp över natten.

Montera

 • När frostingen har stelnat i kylen och kakan är helt svalnad eller till och med kyld, bred frostingen tjockt över kakan. Dekorera med hackade nötter eller kakaonibs.

Näringsinnehåll

Kalorier: 220kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 6g | Fat: 15g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 2g | Natrium: 154mg | Kalium: 454mg | Fiber: 8g | Socker: 4g | Vitamin A: 5331IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 39mg | Järn: 2mg

(1) Comment

 1. Ulrica says:

  Hej, ser jättegott ut! Jag undrar om man kan frysa in den här kakan? Tänker att det kanske går utan frostingen?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: