Keto Paleo SCD-vänliga recept Tillbehör

Rotselleri- och blomkålspuré

Innehåller annonslänkar.

Istället för traditionellt potatismos brukar jag ofta göra en puré på rotselleri och blomkål. Kombon ger inte bra god smak, utan är också nyttigt och bra för magen….

Rotselleri och blomkål är båda rika på kostfiber, vilket bidrar till bra matsmältning och mättnadskänsla. De är också näringsrika grönsaker och innehåller bl.a vitamin C, vitamin K och folsyra. Blomkål en korsblommig kålväxt som innehåller extra antioxidanter stöttar kroppens naturliga utrensning/detox.

Både rotselleri och blomkål innehåller betydligt mindre stärkelse än potatis. Detta gör den här purén till ett utmärkt val för dem som följer paleo-kost, eller de som vill minska sitt kolhydratintag, eller för dem som helt enkelt vill äta en större mängd näringsrika grönsaker utan att inta alltför många kalorier.

Men! Det är verkligen inte bara näringsfördelarna som gör purén till ett bra val; den passar perfekt som tillbehör till en mängd olika rätter… T.ex stekt eller rostad kyckling, kött, köttbullar och olika grytor.

Jag har tidigare serverat purén med den här högrevsgrytan.

Men den kanske främsta anledningen att prova receptet är att det är så pass gott. 🙂

Skriv ut receptet

Rotselleri- och blomkålspuré

Så gott tillbehör till alla möjliga rätter; kyckling, kött, köttbullar, gryta. Ät istället för potatismos helt enkelt.
MåltidHuvudrätt, Tillbehör
KökAntiinflammatorisk kost, Franskt, Keto, Paleo, SCD, Svenskt
NyckelordAntiinflammatorisk kost, ekologisk, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, paleo
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 6 port
Kalorier: 112kcal

Ingredienser

  • 600 g blomkål
  • 600 g rotselleri
  • 2 msk ghee eller smör eller olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk persilja hackad

Smaksättning (valfri)

  • 75 g peccorino eller annan riven ost

Instruktioner

  • Koka upp vatten och salta (salt ungefär som pastavatten). Skala och dela rotselleri i kuber – 1,5-2 cm. Dela blomkål i stora buketter. Koka rotselleri i vattnet i ca 5 minuter och tillsätt sedan blomkålen. Låt koka i ytterligare ca 5-7 minuter tills att grönsakerna är helt mjuka.
  • Häll av grönsakerna i drukslag och låt ånga av ordetligt.
  • Mixa rotselleri och blomkål med ghee/smör eller annat matfett med stavmixer eller i annan blender/matberedare. Om du vill tillsätter du någon riven ost. Smaka av med salt och peppar. Strö gärna över persilja innan serveringen.

Näringsinnehåll

Kalorier: 112kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 4g | Fat: 6g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 0.4g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 13mg | Natrium: 261mg | Kalium: 615mg | Fiber: 4g | Socker: 4g | Vitamin A: 214IU | Vitamin C: 60mg | Kalcium: 69mg | Järn: 1mg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: