Bröd Vegan/Växtbaserat

Glutenfri fullkornslimpa (fiberrik, vegan)

Glutenfri fullkornslimpa (fiberrik, naturligt glutenfri, vegan)

Här kommer nästa recept med min egen naturligt glutenfria fullkornsmjölmix! Mjölmixen har jag lagt upp recept på här så att du kan blanda den själv och baka enkla, näringsrika, fiberrika och naturligt glutenfria bröd av. Jag har även angett proportionerna av mjölerna i alla recepten per sats deg så att man inte måste blanda mjölmixen utan kan göra recepten ändå (se nedan).

Recepten jag skapar med mjölmixen nu i början är enkla och neutrala så att ni har så stor användning av mjölmixen som möjligt. Om du vill tillsätter du själv nötter, frön och torkad frukt.

img_3693

Det här är en saftig och god fullkornslimpa som är hur enkel som helst att svänga ihop och baka av. Perfekt vardagsbröd! En limpa är perfekt att skiva upp och frysa in och sedan är det bara att stoppa skivorna i brödrosten.

Se tidigare recept med mjölmixen:

Glutenfri fullkornslimpa

 • 15 g jäst
 • 850 g ljummet vatten
 • 3 msk olja
 • 2 msk honung eller agave
 • 500 g Nilla’s glutenfria fullkornsmix eller se proportioner längst ned*
 • 2,5 msk fiberHUSK(finmalet psylliumfröskal eller annat finmalet psylliumfröskal
 • 1,5 tsk salt eller mer efter smak
 • 2 tsk brödkrydda eller mortlade fänkålsfrön (kan uteslutas)

Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung i en bunke. Mät upp och blanda mjölet, fiberHUSK, salt och kryddor för sig. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan och rör hastigt ihop till en slät och klibbig deg. Täck insidan av en limpform (1,5 l) med bakplåtspapper och fyll med degen. Strö gärna ytan med lite extra mjöl, t.ex. rismjöl. Låt jäsa i ca 75 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225°C och baka limpan i ca 75 minuter i mitten/lågt i ugnen. Ta ut limpan ur ugnen och ta den ur formen och pappret. Låt svalna helt på galler under bakduk.

*500 g av Nilla’s glutenfria fullkornsmix (till en deg enl. recept ovan) =

 • 240 g teffmjöl (mörk eller ljus)
 • 200 g rårismjöl eller fullkornsrismjöl
 • 60 g havregryn eller boveteflingor

Läs mer om mjölerna och vart du hittar dem här…

(15) Comments

 1. Tack så otroligt mycket för alla dina recept…💗 Jag behöver byta ut allt gluten( även ris och majs) har du tips på något mjöl med rismjölets egenskaper att byta ut till. Vill verkligen göra min egen mjölmix, men allergier begränsar mig ständigt.

  1. Testa att byta rismjölet mot durra eller hirsmjöl! Lycka till!

 2. aldstarvisastMaria Hernborg says:

  Nu har jag beställt mjölingredienser från min favvobutik på nätet, Apotea! Längtar efter att få testa detta nu när jag äntligen har kommit igång att rensa mig själv från gluten och socker…Kul! Kram!

 3. Sandra says:

  Har gjort brödet 2 ggr o det blir inte klart.250 g rader i 75 min.brödet blir lite bränt på ovansida men inte klart från mitten o ner.har en aluminium form på 1.5 l o bakpapper i. Vad gör jag för fel tror du?

  1. Jag tror att brödet blir klart men att det är för mycket fibrer … det kan göra brödet för “blött”. Proportionerna i receptet ligger på gränsen för vad som är riktigt bra och kan bli för mycket… Måtta mycket noggrant skulle jag säga bara. Med extra fiberrika ingr. kan man inte höfta eller vara lite slarvig vid måttningen efterom att en tsk hit eller dit absorberar väldigt mycket vätska. Hoppas det hjälpte!

 4. Maria says:

  Hej Nilla! Såg att jag har Pobifer hemma. Kan man ta det istället för Fibrex?

  1. Hejsan! Nej, tyvärr…

 5. Ingrid says:

  Är det varmluft de ska bakas i?Eftersom det är 2 plåtar?

 6. Anna says:

  Läste att Fibrex har slutat tillverkas.. vad kan man ersätta med i mjölmixen?

 7. Åsa Virtanen says:

  Vore så tacksam om det kunde komma ett svar ang vad man kan ersätt Fibrex med.

  1. Nilla's Kitchen says:

   Hej! Svaret har dröjt eftersom att jag har behövt att prova mig fram och annat har kommit emellan. Nu har jag uppdaterat receptet på mjölmixen och recepten – läs mer här: https://nillaskitchen.com/2019/03/11/glutenfri-fullkornsmix-100-fullkorn-uppdaterat-recept/

 8. […] Glutenfri fullkornslimpa (fiberrik, vegan) […]

 9. […] Glutenfri fullkornslimpa (fiberrik, vegan) […]

 10. Martina says:

  Hej! Har bakat din glutenfria fullkornslimpa två gånger nu med samma resultat. Jättegott bröd men det är precis som att det jäser för mycket för översta typ 3-4 cm blir bara luft. Alltså degen håller inte ihop med toppen. Har du någon koll på vad jag gör för fel? Hälsningar Martina

  1. Det kan vara överjäst eller för mycket vätska. Kanske se till att mått vattnet mer exakt? Eller tillsätt lite extra mjöl.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: