Lunch och middag

Kycklingfajitas (glutenfritt, mjölkfritt)

img_3590En av mina topp tio favoriträtter i livet skulle jag vilja påstå! Jag älskar fajitas! Ett enkelt men otroligt smakrikt sätt att servera kyckling eller annat protein. Du kan välja ekologisk köttfärs eller veganfärs om du vill.

Jag har använt kycklingbröst från en hel ekologisk kyckling eftersom att jag med två separata inlägg (varav detta är det första) vill visa hur många portioner mat man kan få ut av en endaste ekologisk kyckling. Det kommer alltså ytterligare ett recept inom kort med recept på en mustig gryta… Jag har fått 1 ekologisk kyckling att räcka till 8-10 mättande, näringsrika och proteinrika portioner!

Man måste såklart inte köpa en hel kyckling för att göra receptet nedan – man kan självfallet använda färdigstyckade kycklingbröst också… Men två kycklingbröst av en ekologisk kyckling ger mer kött än de man oftast får färdigstyckade i butiken.

För att få två stora kycklingbröst att räcka gott och väl till 4 portioner så har jag här serverat dem med väl smaksatta och omsorgsfullt tillagade mexikanska svarta bönor. Tillsammans med bönorna får du inte bara mer mättnad utan också mer variation i smak och konsistens.

Jag har tidigare lagt ut recept på mjuka tacos som du kan göra själv av en enda ingrediens: nixtamilliserat majsmjöl. Får du inte tag i det (jag har hittat på ICA kvantum och mathem.se) kan du göra dessa glutenfria tortillabröd eller köpa de här färdiga.

Med en riktigt god salsa och guacaomle till, som man kan ta riktigt av och med lime att pressa över, behövs varken ost eller sour cream!

Kycklingfajitas (glutenfritt, mjölkfritt)

4 port

 • ca 400 g kycklingfilé (från en hel ekologisk kyckling), tunt strimlad
 • 2 paprikor, gärna en gul och en röd, strimlade
 • 1 stor rödlök eller 2 mindre i tunna klyftor
 • 1 klyfta vitlök, pressad
 • 1 tsk malen spiskummin
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 krm rökt paprikapulver
 • 1 krm nymalen svartpeppar
 • 0,5 tsk chiliflakes eller 1 krm chilipulver
 • 0,5 tsk salt
 • 2 msk olivolja eller annan olja
 • saft från 1 lime

Tillbehör (klicka på länkarna nedan för att komma till recepten)


Börja med bönorna och med mjuka tacos eller tortillabröd. Om du gör slow-food-varinanten av bönorna (rekommenderas) så behöver du börja minst en dag i förväg med blötläggningen. Att koka bönorna tar minst 2 timmar. MEN; annars gör du snabbvarianten som på färdiga bönor på burk – då är de klara på 15 minuter… Mjuka tacoskal eller tortillabröd kan också förberedas dagen innan. Värm upp i stekpanna innan servering så blir de mjuka. 

Gör sedan salsa och guacamole och ställ åt sidan.


Blanda alla ingredienser utom lime i en bunke så att kyckling och grönsaker täcks av kryddning, vitlök och olja. Låt stå i ca 10 minuter (eller om du vill förbereda över natten eller några timmar). Stek blandningen i två omgångar i en riktigt het stekpanna (högsta värme). Rör om i blandningen och låt allt få ordentlig färg och kycklingen steka igenom. Pressa lime över innan servering.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: