Brunch Frukost Glutenfritt Mellanmål Mjölkfritt Vegan/Växtbaserat

Kanelgröt med röda bär och cashewnötsmjölk (naturligt glutenfritt, mjölkfritt, sockerfritt)

Glutenfri kanelgröt med röda bär och cashewnötsmjölk

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Gröt kan ju vara verkligen vara så gott! Med bara lite enkel kryddning och omsorg så blir världens enklaste mat, gröt, en njutning.

Jag har som jag tidigare skrivit upptäckt att magen mår ännu bättre när jag gör gröt på så hela gryn som möjligt, istället för på flingor och gryn. Det vill säga; när jag gör gröt på till exempel krossat eller helt bovete eller havre istället för på boveteflingor eller havregryn. Men vill du använda glutenfria havregryn, hirsflingor eller boveteflingor så gör du det! Det går ju snabbare…


Både bovete och havre är naturligt glutenfritt men havre som inte är märkt med symbolen för glutenfritt kan innehålla spår av gluten från hanteringen.För de flesta som undviker gluten av hälsoskäl (som alltså inte har celiaki) går det bra att äta vanlig havre och det gör inget om den innehåller spår av gluten. 


Gör din favortgröt enligt anvisningen på förpackningen och krydda som i receptet nedan eller skaffa krossat havre eller bovete och prova om magen mår bättre av det! Bovete är oftast ett bättre val om man har haft problem med magen. Bovete är även basbildande i kroppen.

Kanelgröt med röda bär och cashewnötsmjölk

1 portion

 • 0,75 dl helt eller krossat bovete eller gryn (som havregryn, boveteflingor eller quinoaflingor)
 • ca 3 dl vatten
 • En nypa salt
 • Ev. 1,5 msk russin
 • 1 tsk kanel

Tillägg för mer mättnad (protein)

 • 15 proteinpulver med rent innehåll – tex havreprotein eller risprotein som är neutrala i smaken (tillsätt till gröten när den är färdigkokt och rör om)
 • 10 g rent kollagen (animaliskt) eller Veganskt kollagen Kollagen fungerar som ett smakneutralt proteintillskott – ger heller ingen konsistens

Tillägg/topping för mer mättnad (nyttigt fett)

Till servering:

 • 1,5-2 dl röda bär, t.ex. hallon och jordgubbar. Jag använde tinade bär som jag rörde till en sylt.
 • cashewnötsmjölk eller annan valfri mjölk

Blötlägg krossat havre över natten i den angivna mängden vatten. Krossat bovete måste du först skölja i sil med kokande vatten, sedan blötlägger du på samma sätt. Gröten kokas med blötläggningsvattnet, en nypa salt, kanel och eventuellt lite russin för extra sötma. Koka 5-10 minuter. Se anvisning på förpackningen. Servera med rårörda bär, hackad mandel och cashewmjölk.

(2) Comments

 1. […] Kanelgröt med röda bär och cashewnötsmjölk (naturligt glutenfritt, mjölkfritt, sockerfritt) […]

 2. […] Kanelgröt med röda bär och cashewnötsmjölk (naturligt glutenfritt, mjölkfritt, sockerfritt) Kokosgröt med vanilj (Paleo, Keto, SCD) […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: