kostråd Kostråd Medlemmar

“Envis övervikt” – finns det? – finns det något som hjälper?

”Envis övervikt” vad är det? Finns det en väg ut? Här är mina tankar om vad det oftast handlar om från en tidigare omgång av onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat

Att lyckas med viktnedgång, när man länge upplevt ”envis övervikt”, handlar ofta om att gå till botten med stress, ev. näringsbrister och låggradig inflammation. När kroppens funktioner är/varit överbelastade, när kanske näringsupptaget inte varit optimalt under en tid och kortisol samtidigt är högt så går kroppen in i ”baklås” och ämnesomsättning börjar gå på sparlåga för att ”ladda upp” och för att ”överleva”. Det vi upplever är en kombination av stress, samtidigt trötthet, samtidigt svårt att koppla av, snurrande tankar, kanske även sömnlöshet och = envis övervikt. 

Fyll på med extra näringsrik och rejäl mat

Kroppen i den här rävsaxen kanske signalerar både massor av olika sug och konstant hunger, samtidigt en konstig ”övermättnad” så det känns svårt att äta rejäla måltider. Då är det suuuperviktigt att fortsätta fylla på med extra näringsrik och rejäl mat* (kanske även kosttillskott) för att höja näringsnivåerna. Många överviktiga mer “envis övervikt” äter alltså för lite näringsrik mat eller mer fel rutiner som kanske motverkar att näringsupptaget och ämnesomsättningen fungerar optimalt.

Även att aktivt minska kortisol (stresshormon) är viktigt för att signalera till kroppen att ”faran är över”. Att det är OK för kroppen att lämna ”fight/flight” och istället gå in i återhämtning ”rest/digest”. Att det alltså är OK för kroppen att släppa på reserverna (övervikt). Lugna promenader och lugn yoga är av det skälet oftast en mycket mer lämpligt sätt att träna på då än fysiskt krävande bootcamp.

Jag brukar också rek att inte gå ned snabbare än 0,5 kg per vecka. En långsammare takt gör utvecklingen mer hållbar! Det gäller att hela tiden äta tillräckligt med näringsrik ”riktig mat” för att hålla näringsnivåerna höga – annars går kroppen in i stress och baklås igen.

Summa summarum…

Den metod som slutgiltigt fungerar för att gå ned i vikt på ett hållbart sätt ser för många ut som motsatsen till vad man tror att man behöver göra. Det vill säga vi behöver ofta äta mer eller oftare och och vila mer. Men det handlar ju såklart om att vila och äta mer på rätt sätt. Vi behöver spendera mer av vår tid i det parasympatsiska nervsystemet (rest/digest) och mindre ofta aktivera det symptatiska (fight/flight) och vi behöver äta rejäl och varierad, näringsrik mat för att täcka kroppens alla behov.

Stressbehandling som regelbunden akupunktur, massage, akupressur, lymfmassage, meditation, terapi, sorgbearbetning och annat som lugnar nervsystemet kan vara HELT AVGÖRANDE för att kroppen ska vara emotaglig för andra hälsoinsatser! 


*rejäl mat= (förenklat) fokus 3 huvudmål med bra sammanställning protein, kolhydrater, fett. Huvudmålen ska inte vara för små (men såklart balanserade) och inkl mycket grönsaker, frukt och bär. 

Relaterad läsning
(2) Comments

  1. […] -Kan en person som är överviktig behöva äta mer fett för att gå ned i vikt? -Ja, absolut! Det är väldigt vanligt för personer med långvarig problematik kring övervikt att ha låga näringsvärden och att äta för lite mat. Man äter inte för lite energi (kcal), men får ändå i sig för lite näring… man måste då lära sig äta mer rejält och riktig mat vilket kan kännas motsägelsefullt och jobbigt för någon som desperat vill gå ned i vikt. Det kan för många innebära att vänja sig vid att äta mer fett (och protein och grönsaker såklart) vilket leder till bättre näringsvärden och stabilt blodsocker och mindre sug och cravings osv osv… Läs mer… […]

  2. […] -Kan en person som är överviktig behöva äta mer fett för att gå ned i vikt? -Ja, absolut! Det är väldigt vanligt för personer med långvarig problematik kring övervikt att ha låga näringsvärden och att äta för lite riktig mat (inkl. rätt sorts fetter). Man äter inte för lite energi (kcal) totalt sett, men får ändå i sig för lite näring (t.ex. rätt sorts fetter istället för fel sorter. För en del handlar det om att äta mer av rätt sorts fetter men vissa behöver vänja sig vid att äta mer fett också (och protein och grönsaker såklart) vilket leder till bättre näringsvärden och stabilt blodsocker och mindre sug och cravings osv osv… Läs mer… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: