Paleo SCD-vänliga recept Tillbehör

Majonnäs (paleo) på två sätt

Två recept på majonäs, ett med äggula och ett med helt ägg och stavmixer. Att göra en stor sats majonnäs och använd som bas till dressingar, servera till kött eller fisk är praktisk när man lever mjölkfritt. Jag smaksätter ofta med örter och/eller vitlök. Gräslök, citron och dill som smaksättning passar utmärkt till fisk istället för t.ex. crème fraishe-baserade såser som många är vana vid.

Perfekt att bre på mackan också faktisk istället för smör om man gör majjon extra tjock – vilket är lätt. För att få majonnäsen tjockare tillsätter man bara mer olja. Se receptet.

Tips! Se till att alla ingredienser har ungefär samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början när du vispar. Kolla gärna på klipp på youtube om du är osäker.

Är rapsolja nyttigt? I rapsolja finns högre andel omega-3-fett än andra vegetabiliska oljor som kroppen inte kan bilda själv. En bättre blandning av Omega-3 och Omega-6 kan man säga. När man väljer bort “dåliga” fetter i kosten så är det raffinerade oljor, härdade fetter och för hög andel Omega6 som man ska undvika. Men Omega6 är också nödvändiga fettsyror så man ska inte undvika det helt. Att ersätta mjölkprodukter med en blanding av vegetabiliska oljor tex rapsolja och olivolja, nötter, frön, avokado, koksmjölk, kokosolja, fet fisk osv ger en bra balans av fettsyror.

Dieter som t.ex. LCHF, Paleo och Keto tycker man ska föredra kokosolja, olivolja och smör och undvika tex rapsolja. Man anser att fleromättade fetter inte är så nyttiga som man tidigare trott. Min uppfattning är att det finns mer forskning som visar att de fleromättade fetterna är nyttiga och att de också är det – MEN att den forskning som visar att mättat fett ska undvikas så mycket som möjligt antagligen är missvisande.

Majonnäs med äggula

Ger ca 4 dl färdig majonnäs

 • 2 äggulor
 • 1-2 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk dijonsenap (kan ersättas med lite extra äppelcidervinäger)
 • 3-uppåt 5 dl olja, ju mer olja, desto tjockare konsistens. Jag brukar använda 2 dl neutral rapsolja och 1 dl kallpressad rapsolja eftersom att kallpressad är lite nyttigare och jag gillar smaken!
 • ca 0,5 tsk salt

Vispa samman äggula, vinäger, senap och salt i en bunke. Vispa i oljan lite i taget, droppvis i början, tills såsen blir tjock och ljus. Ha inte i för mycket olja på en gång, då riskerar såsen att spricka. Efter att en halv deciliter är invispad i äggulorna kan du börja tillsätta mer och mer. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt och peppar. Hål-ler ca 1 vecka i kylskåp.

Majonnäs med helt ägg (kräver stavmixer)

Ger ca 4 dl färdig majonnäs

 • 1,5 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 ägg
 • 3 dl men uppåt 5 dl olja, ju mer olja, desto tjockare konsistens. Jag brukar använda 2 dl neutral rapsolja och 1 dl kallpressad rapsolja eftersom att kallpressad är lite nyttigare och jag gillar smaken!
 • 2 krm salt

Knäck ägget i en hög mixerkanna som tillhör stavmixern. Tillsätt senap och vinäger och häll sedan försiktigt ner olja i kannan utan att röra runt – ägget måste vara kvar på botten och oljan ska lägga sig ovanför. Sänk ned mixerstaven i kannan rakt ned till botten och klicka på start. Kör mixern i några sekunder och rör sedan mixerstaven väldigt försiktigt uppåt så att oljan mixas in. Fortsätt mixa till en slät och tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

(2) Comments

 1. […] msk hemmagjord majonnäs, se recept nedan eller […]

 2. […] Majonnäs (paleo) på två sätt […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d