Hormoner kostråd

Trötthet: orsaker och tips: kost, tillskott, provtagning osv…

Inlägget innehåller annonslänkar för Bodystore, Werlabs och även betalt samarbete med Pureness

Det dök upp i flera frågor idag i facebookgruppen till onlineprogrammet idag och jag samlade mina svar och tips i ett separat inlägg som jag även nu delar här. Det blev många bra tips tycker jag! Jag har tagit upp flera faktorer och orsaker som många missar… Här kommer tips om orsaker till trötthet, vad man ska äta för mat och kosttillskott, om det behövs provtagning och vad man kan testa osv…

Tips; kost

I det första inlägget (nedan) ger jag tips på kost för hormonbalans – samma råd gäller för generell återhämtning, blodsockerbalans och det sättet att äta ger alltså vitaltiet och mer pigg energi för de allra flesta, oavsett!

Att vakna mitt i natten, sova dåligt är ett mycket vanligt symtom under förklimakteriet och klimakteriet (ålder ca 35-50). Det som hjälper då är att äta för hormonbalans och kanske även tillskott. Olika brister och andra ”felprioriteringar” i kosten är vanliga orsaker – lär mer under rubriken orsaker till trötthet hos kvinnor .

Här kan du läsa mer om mina kostråd:

Tips; kosttillskott och örter

Har man testat ändrad kost och det inom ett par, några veckor inte hjälper så är det starkt rekommenderat att ta hjälp av kosttillskott åtminstone i en återhämtningsfas. Här är alla mina tips (nedan). Ta tex alla kosttillskotten under rubriken Lista vitamintillskott – viktiga för hormonbalans + Ashwagandha på kvällen under en period och se om det blir bättre inom några veckor.

Lista kosttillskott

Ät gärna kosttillskott som stöd i perioder för att hjälpa kroppen i sin självläkning.

Att tänka på: om du tar järn: för att upptaget ska fungera bör man antingen äta C-vitaminrik kost eller ta tillskott av C-vitamin. Det är också viktigt att man har bra värden av B-vitaminerna och särskilt B-12.

Jag har satt ihop ett bas-kit med de tillskott som de allra flesta behöver eller är hjälpta av i perioder av läkning, återhämtning och stress: bas-kit kosttillskott för anti-stress & återhämtning – till 20% rabatt!

Orsaker till trötthet hos kvinnor

Trötthet har ju en mängd olika orsaker och är orsaken inte kopplad till kosten – så kommer kosten kanske inte initialt att hjälpa… eller om tröttheten är rel. till näringsbrister så kommer det dröja innan kosten har effekt eller så behöver man tillskott – så att kroppen hinner fylla upp med den näring som fattas. Järnbrist (olika markörer), B-vitaminerna, D-vitamin osv är t.ex. vanliga brister kopplat till trötthet.

  1. Järnbrist är en vanlig orsak till trötthet hos kvinnor i åldern 35-50. Har man tex låga värden av ferritin (järn mäts med flera markörer så måste man i princip äta tillskott för att komma till rätta med det. För att få veta måste man göra blodprov och testa ferritin och t.ex. inte bara hb. Se mina tips längre ned.
  2. Sköldkörtel kan vara en annan orsak. Tesas genom blodprov (se tips längre ned)
  3. Ofta beror trötthet på något så enkelt som vätskebrist. Det är vanligt att man “glömmer” den biten av en kostomställning – att börja dricka mer vatten.
  4. För stor andel kolhydrater – även om man väljer “bra kolhydrater” så kan det iallafall bli för mycket och leda till pendlande blodsocker om vi inte kombinerar våra måltider med protein, fett och stor andel grönsaker. För att ha bra GI på en måltid behöver vi alltså välja kolhydrater med lågt GI men ÄVEN kombinera med protein, fett och fibrer.
  5. Uttalad D-vitaminbrist leder i sin tur till brist på t.ex. kalcium och fosfor. Sammantaget kan bakomliggande D-vitaminbrist leda till muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet. Om man har D-vitaminbris tar man reda på genom blodprov. Tips: jag tar Pureness D-vitamin från krillolja som anses som det bästa D-vitaminet. Rabattkod Nilla20 ger 20% rabatt
  6. En annan orsak kan vara att man inte valt att äta på ett sätt som passar sin egen kroppstyp – om man valt att äta vegan eller huvuddelen vegetariskt och man inte är van vid det sedan tidigare – så kan omställningen innebära en period av att lära sig hur man kombinerar fullvärdiga tallrikar bra med protein kolhydrater och fett eller att äta tillräckliga kvantiteter(!). Man kanske helt enkelt äter för lite?

Tips: tester och provtagning

  1. Sjukvården – husläkare. Man måste ibland formulera väldigt tydligt det man behöver för att få göra alla tester “jag vill göra tester för att komma till botten med orsakerna till min trötthet”. OBS – om man får svar att “allt är bra”; sjukvårdens referensvärden är ofta är satta lågt (min tolkning: ref.värden visar gräns till sjukdom och inte optimala värden för välmående) – har man låga värden inom ref. så kan man fortf. behöva äta tillskott för att må optimalt!
  2. För att vara på den säkra sidan kan man finansiera tester själv, tex genom Werlab som är jättebra – då är man säker på att man får testa allt. Man får man en skriftlig analys från en läkare och de talar om ifall man har så pass dåliga värden att man också ska besöka sjukvård. Ett bra sätt att känna sig trygg med att man har fått testa det mesta som behövs. Jag har själv nyligen gjort deras XL Plus kontroll, läs mer här.

Jag rek. dessa tester hos werlab:

Mer läsning

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: