Dessert Fikabröd/kakor Tårta Vegan/Växtbaserat

Chokladtårta (vegan, glutenfri, utan vitt socker)

Innehåller reklam via annonslänkar.

Mmmm… silkeslen chokladtårta som borde passa i princip alla (fri från det mesta)! Dessutom är det ett av mina absolut godaste tårtrecept någonsin. Enkel, ren och klassisk chokladtårta. Inga krusiduller över huvudtaget. Det man njuter av är bara ljuvlig smak av choklad och magisk len konsistens…. När det är perfekt så behövs inget annat…

Tårtan är inte så söt – det behövs inte! Grejen med den här typen av tårta är liksom konsistensen… Men, tänk efter vem du gör den till och vill du ha en sötare tårta är det bara att t.ex. välja en sötare choklad och kanske söta botten lite extra med kokossocker.

Tårta som är glutenfri, mjölkfri, utan sädesslag, vegan/växtbaserad, utan vitt socker, nötfri osv… och samtidigt så god… hemligheten är en bra botten med kokosmjöl och fyllning av silkestofu och ren choklad och mycket smak av vanilj.

Gör gärna dagen före servering. En tårta som passar perfekt till maj och junis firanden och mottagningar eftersom att den går att förbereda flera dagar i förväg och även frysa in.

Vad är silkestofu?

Tårtan är gjord med silken tofu/silkestofu. Det finns i princip två typer av tofu silken och vanlig. Silken tofu eller silkestofu är väldigt mjuk. Den går inte att skiva och steka tex som vanlig fast tofu. Det går alltså inte att använda vanlig tofu istället för silkestofun!

Tips på några chokladsorter med bra innehåll

…utan tillsatser och med lågt eller inget sockerinnehåll….

Skriv ut receptet

Chokladtårta (vegan, utan vitt socker, glutenfritt)

MåltidDessert, Fikabröd, Tårta
KökItalienskt, Växtbaserat, Vegan
NyckelordÄggfritt, glutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, Nötfritt, Utan vitt socker
Tillagningstid: 30 minuter
Tid att stelna: 5 timmar
Portioner: 12 port
Kalorier: 295kcal

Ingredienser

Botten

Fyllning

Instruktioner

 • Värm ugnen till 175°C. Blanda alla ingredienser till botten i en skål. Kokosoljan ska vara mjuk, inte kyld. Tryck ut botten-degen i botten av en springform eller annan tårtform med höga kanter (ca 22-24 cm). Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt i formen.
 • Gör fyllningen: Smält chokladen över vattenbad. Mixa silkestofu tillsammans med övriga ingredienser till fyllningen i matberedare eller blender (det fukar med visp också) tills att tofun är helt slät och utan klumpar. Häll i den smälta chokladen medan du kör matberedaren/blendern eller vispar till en slät smet.
 • Om du vill kan du täcka kanterna av formen med remsor av bakplåtspapper eller tårtplast. Häll fyllningen över botten. Jämna till ytan om det behövs. Låt stelna i kylskåp i några timmar.

Anteckning

Gör gärna dagen före servering. Håller sig flera dagar i kylskåp och går även att frysa! 

Näringsinnehåll

Kalorier: 295kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 5g | Fat: 24g | Mättat fett: 18g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 3g | Transfett: 1g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 120mg | Kalium: 251mg | Fiber: 6g | Socker: 9g | Vitamin A: 4IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 37mg | Järn: 2mg

(4) Comments

 1. Hejsan fina Nilla!
  Tusen tack för det minst sagt gudomligt goda receptet🙏🏻
  Om kokosmjöl ej finns tillgänglig kan man byta ut det mot någon annan glutenfri mjölsort exempelvis mandel-, bovete- eller havremjöl?
  Tacksam för svar 🙂
  Med vänliga hälsningar

  1. Hallå! ja men man behöver dubbla mängden. ❤️

 2. Kan man göra dubbel sats om man har större form (26 cm)? Blir det bra tror du?

 3. Caroline says:

  Hej.
  Denna såg smarrig ut.
  Kan man byta ut silkestofun mot nåt annat? 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d