kostråd

-Hur mycket nötter/mandel kan man äta per dag om man vill gå ned i vikt?

Läs längre ned om mina kostråd och steg för viktnedgång

Hur mycket nötter är för mycket? Frågan dök upp idag under pågående onlineprogram (21 dagar ren och läkande mat) som jag passar på att svar på här också; det är ju en vanlig fråga faktist! Med ett lite komplext svar eftersom att det beror på… ⁠

– Hur mycket nötter är för mycket?

– Om man vill gå ned i vikt så handlar det om helheten och inte om hur mycket nötter egentligen. Ja, nötter osv innehåller fett så man kan behöva se över totala mängden energi per dag, absolut. Vissa som vill gå ned i vikt kan dra ned på mängden nötter/mandel och börja uppleva en positiv utveckling. Men nötter/mandel är sällan den verkliga boven! Men absolut – KAN vara det om man äter väldigt mycket!⁠

En liten näve nötter som mellis (ca 30 g) ger ett kaloriintag på 175-200 kcal och man blir mätt, man håller sig mätt och blodsockret påverkas inte. En frukt ger 60-150kcal – alltså mindre mängd kcal men det höjer blodsockret mer och man håller sig inte mätt lika länge. ⁠

⁠Nötter/frön och mandlar är nyttigt men man ska heller inte äta för mycket av olika skäl. Tex för att man får i sig hög andel Omega6 men även antinutrienter (ämnen som hämmar näringsupptag bl.a.). Om det blir nötter till frukost på gröten eller som granola, frön som strössel på sallader, en näve i farten, sedan en rawfoodbar som mellis och så nötsmör i nicecream på kvällen – ja då ääär det lite mycket! Man kan behöva se över intaget och även att se till att blötlägga en del av det man äter. ⁠

I de här inläggen kan du läsa mer om antinutrienter i nötter/fröer:

Gör så här för att gå ned i vikt

  • ⁠1. Ät 3 fullgoda näringsrika huvudmåltider så att man täcker sitt näringsbehov.⁠
  • 2. Välj extra proteinrika rätter med stor andel grönsaker, inkludera alltid fett – minska på stärkelserika kolhydrater ⁠
  • 3. Undvik mellanmål en period eller välj ett tillfälle under dagen då man verkligen har behov av mellanmål. ⁠
  • 4. Utvärdera: ägnar du ordentligt med tid åt att tugga dig igenom stora kvantiteter grönsaker? Det mättar och är näringsrikt.⁠
  • 5. Utvärdera vätskeintag, sömn och stress⁠

Fler kostråd för stabil och hållbar viktnedgång

Här kommer många fler inlägg på temat kostråd för viktnedgång

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d