AIP kostråd Paleo SCD-vänliga recept

Gör eget nyttigt buljongpulver

Inlägget innehåller annonslänkar.

Det här blev sååå bra! Äkta köttbuljongpulver utan gluten, stärkelse, mjölkpulver, socker, palmolja osv osv… Ett buljongpulver som funkar för alla som vill äta ren och läkande mat utan skräp…

Jag har tagit upp problemen med kommersiella buljongpulver förut. Egentligen finns det inga bra märken alls att rekommendera! Till och med buljongpulver från René Voltaire, Bio Food och Kung Markatta tycker jag man ska undvika (märken som har många andra bra produkter). De innehåller mest salt och utfyllnad – man betalar dyrt för billiga ingredienser och snygg förpackning.

Varför ska man göra eget buljongpuvler?

Den här videon visar väldigt bra vad vanlig buljong innehåller.

Men ekologisk, glutenfri buljong från märken vi gillar då?

Även ekologiska, glutenfria, jästfria och allting fria buljongpulver har ofta en ganska trist ingredienslista även när det ser bra ut vid första anblick. Det här är innehållsförteckningen till René Voltaires Veggiebuljong Gluten & Jästfri EKO: Salt, torkade grönsaker (33%)(potatis, lök, morot, SELLERI, basilika, persilja, spenat), majsmjöl, gurkmeja , muskotnöt*. – Inga konstigheter men salt är första ingrediens, andra ingrediens är faktiskt majsmjöl (jag ska förklara) och tredje ingrediens är potatis. Vad gör ens majsmjölet där?

Man luras alltså och skriver ut “grönsaker” som andra ingrediens och sedan alla enskilda grönsaker samlade inom parantes eftersom att man vill lyfta “grönsaker” till andra plats i ingredienslistan. Hade man skrivit ut dom separat och inte som “grönsaker” hade alltså majsmjölet hamnat högre i listan – på andra plats. Eftersom att man skrivit ut att “grönsaker” ingår med 33% så kan vi gissa att majsmjöl ingår med över 33%. = salt drygt 40%.

De allra flesta buljongpuvler och tärningar innehåller alltså mest salt, ofta dåliga fetter, socker, mjölkpulver, tillsatser och så vidare eller åtminstone massor av utfyllnad. Vi betalar för att göra maten en gnutta onyttigare med dyr färdig-buljong helt enkelt…

Gör eget buljongpuler av några bra, näringsrika och nyttiga ingredienser.

Men! Man kan göra eget riktigt riktigt nyttigt och otroooligt gott buljongpulver! Praktiskt och hållbart att ha hemma. En rolig och trevlig present att ge bort.

Receptet jag gjort ger en ganska stor burk med mycket pulver – men man använder lite mer av det än av vanligt kommersiellt pulver. Till en liter vatten/soppa använder jag 2-4 msk. Man behöver mer för att det är större andel nyttiga ingredienser (benbuljong och näringsjäst) och mindre salt.

När du gör ditt eget buljongpuvler så får du en praktisk smakförhöjare i köket som bidar med näring i maten. Jag gjorde min blandning på en av mina favoritprodukter; neutralt benbuljongpuvler från Nordic Kings som bas, örtsalt från Spicemaster med naturligt jod (från kelp) och näringsjäst från Da Carla. Näringsjäst finns från flera märken (b-jäst är samma sak). Ett annat örtsalt som funkar är Herbamare.

Benbuljongpulvret är supernyttigt, är gjord på råvaror från Svenska KRAV-certifierade nötdjur och det har jag rekommenderat flera gånger tidigare. Läs här…

Jag köper min benbuljong från Greatlife och örtsalt och näringsjäst från MEDS.

– Vad är näringsjäst? Näringsjäst är torkad, inaktiv jäst. Jästflingorna har en ”ostig” smak; umami! Det är rikt på B-12 och är en bra ingrediens i vegansk och mjölkfri matlagning när du vill få till veganska ostar, strö över mat istället för parmesan, använda som smakförhöjare i olika röror osv. Men det är även gott att ha i grytor, soppor och i allt som behöver smakdjup.

Om du vill kryddar du buljongpulvret med fler kryddor än bara örtsaltet. Örtsalt är tillräckligt för ett bra neutralt buljongpulver, men med några nypor örter, lite lökpulver och eventuellt vitlökspulver så får din buljong ännu mer smak.

Viktigt meddelande! Jag har blivit hackad och avstängd på facebook och instagram (24/9-22). Läs mer här. Hjälp mig genom att sprida mina inlägg och recept från bloggen på facebook och skicka till vänner! Se delningsknappar längst ned. Prenumerera på bloggen så att du inte missar nya inlägg och recept.

Skriv ut receptet

Gör eget nyttigt buljongpulver

Göra eget riktigt riktigt nyttigt och otrooligt gott buljongpulver. Praktiskt och hållbart att ha hemma. En rolig och trevlig present att ge bort! Det blir ganska mycket pulver men man använder mer än vanligt pulver. Till en liter vatten/soppa använder jag 2-4 msk av mitt eget buljongpulver.
MåltidSoppa, Tillbehör
KökAIP, Paleo, SCD
NyckelordAntiinflammatorisk kost, mjölkfritt, Naturligt glutenfritt, Sockerfritt
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 3.5 dl

Ingredienser

Eventuel extra smaksättning

Instruktioner

  • Blanda alla ingredienser i en burk med lock. Smaka gärna på pulvret och balansera upp med t.ex. mer salt om du vill.

(2) Comments

  1. […] Gör eget nyttigt buljongpulver När jag kokar buljong skär jag ur filéerna och använder dom till annat. Köttet på lår och resten av kycklingen får koka med i buljongen. […]

  2. […] Gör eget nyttigt buljongpulver […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: