kostråd Vegan/Växtbaserat

Varför man bör undvika vegan/växtbaserade ersättningsprodukter till kött och mjölkprodukter…

När produkter märks med “vegan” eller “växbaserat” så tror de flesta numera att det är lika med “nyttigt”. Men så är det verkligen inte….

Många följare har upprörts av att jag avråder från processade* veganska alternativ till mjölkprodukter, ost och kött. Jag har tagit debatt flera gånger i kommentarer på inlägg på instagram och facebook med personer som vänder sig emot att jag upplyser om att den typen av produkter är näringsfattiga och inte alls är ett särskilt bra val för miljön.

*Med processade livsmedel menas egentligen bara hanterade eller tillagade – de flesta veganska ersättningsprodukter till kött och mjölkprodukter är ultraprocessade – d.v.s. man har gjort mer än bara tillagat och behandlat. Ultraprocessad mat innebär att man t.ex. har brutit ned den ursprungliga råvaran i beståndsdelar och tillsatt delar som inte fanns där från början. Som ex. brutit ut protein från en råvara och satt ihop det med ett billigt fett och tillsatser för att skapa en textur som efterliknar något det inte är.

Jag uppfattar att de som upprörs av att jag avråder från de flesta veganska imitations-produkterna tar etiskt ställning för djur och/eller miljön och har vaggats in i en falsk trygghet att bara man väljer veganskt så gör man en insats för miljön och världen. Äter man kött och ägg osv så är man en miljöbov… Men så enkelt är det inte!

Den nya vegan-mats-industrin är inte särskilt etisk….

Den nya vegan-mats-industrin är på inget vis särskilt etisk. Tvärt om! Man kan tjäna mycket pengar på människors skuld- och ansvarskänsla för miljön just nu… och det gör många matvaruföretag. Man lyckas sälja näringsfattiga halvfabrikat till godtrogna människor med snygg förpackning och marknadsföring.

Det är väldigt skönt att personer som Ann Fernholm tar på sig jobbet att syna livsmedelsindustrin och ägnar sig åt att skriva böcker om fejkmaten. Hon skriver så här på sin blogg: “…vi måste få ner utsläppen av växthusgaser. Det innebär bland annat att vi behöver äta mindre men bättre kött (läs svenskt naturbeteskött). Men att ersätta kött med en massa konstgjorda köttsubstitut är allt annat än hållbart för oss.”

Jag skriver i flera inlägg här på bloggen om hur man kan leva veganskt och hållbart och samtidigt hälsosamt – se länkar längre ned.

Ann Fernholm anger i det här inlägget 4 skäl att undvika modern veganmat:

Jag håller inte med om allt Ann Fernholm skriver om kost och näring men definitivt om de övergripande principerna kring vad som är fejkmat. Jag har sammanfattat det hon skriver under varje punkt. Läs det ursprungliga inlägget här…

1. Veganost är lika näringsfattigt som godis – “…de byggs av vatten, kokosfett, stärkelse, färgämnen och smakämnen – extremt vitaminfattiga ingredienser. Därför är veganostar precis lika näringsfattiga som godis….”

2. veganindustrin skapar ett stort matsvinn. “…Köttsubstituten byggs upp av protein och stärkelse som man har extraherat fram från naturliga råvaror, exempelvis sojabönor, ärtor eller potatis. I den processen skapar industrin mängder av matrester, som i dagsläget väldigt ofta blir djurfoder. /…/ Att företagen säger sig stötta veganrörelsen, samtidigt som de är stora djurfoderproducenter, tycker jag är hyckleri.”

3. processad veganmat är full av tveksamma tillsatser “Att grönsaker och baljväxter är är bra att äta beror ju på att de är fylld av vitaminer, mineraler och antioxidanter, som smörjer vårt fantastiska maskineri. Men nu får alltså djuren mycket av det. I Fejkmaten kallar jag det som försvinner ur ultraprocessad mat för frånsatser.” De innehåller också ofta mängder av tillsatser. Med hjälp av dem är det lättare att ge växtproteinet en konsistens som liknar den hos en korv eller schnitzel.”

4. processad veganmat kan bidra till järnbrist – “Så till sist det kanske största problemet med den nya ultraprocessade veganmaten: kroppen har svårt att ta upp järn från den. /…/Eftersom rött kött utan konkurrens är vår viktigaste källa till järn, måste den mat som vi ersätter köttet med vara en bra järnkälla. Dessvärre innehåller bönor, baljväxter och spannmål något som kallas för antinutrienter. Det är ämnen som hindrar kroppen från att ta upp mineraler som järn och zink från maten.” För att få bort antinutrienter har vi människor traditionellt blötlagt, fermenterat och groddat baljväxter och spannmål. Då bryts antinutrienter ner och järn och zink blir mer tillgängligt för kroppen. Men i den moderna veganmaten finns ofta stora mängder antinutrienter kvar… ” Läs mer…

De veganska produkter jag kan rekommendera

Produkter från Färsodlarna, Oh Mungood och Bärta. Tofu och temphe är naturligt framställda produkter efter traditionella metoder. De är bra!

Mer läsning här på min blogg

(3) Comments

  1. […] VECKANS SÄMSTA:Den nya vegan-mat-industrin är inte särskilt etisk… ”Jag uppfattar att de som upprörs av att jag avråder från de flesta veganska imitations-produkterna tar etiskt ställning för djur och/eller miljön och har vaggats in i en falsk trygghet att bara man väljer veganskt så gör man en insats för miljön och världen. Äter man kött och ägg osv så är man en miljöbov, men så enkelt är det inte!” ”De flesta veganska ersättningsprodukter till kött och mjölkprodukter är ultraprocessade – d.v.s. man har gjort mer än bara tillagat och behandlat. t ex. brutit ut protein från en råvara och satt ihop det med ett billigt fett och tillsatser för att skapa en textur som efterliknar något det inte är.” Läs hos Nillas kitchen. […]

  2. […] Varför man bör undvika vegan/växtbaserade ersättningsprodukter till kött och mjölkprodukter&#8… […]

  3. […] Varför man bör undvika vegan/växtbaserade ersättningsprodukter till kött och mjölkprodukter&#8… […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d