Nilla's Kitchen

6 anledningar att förändra sin kost

sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker av Nilla GunnarssonNedan har jag valt att citera en delar av en text ur boken ”Sju steg till ett friskare jag : utan gluten, mjölk och socker”. Boken är baserad på det kostprogram online som jag arbetat med under ca 2 års tid och på mitt arbete med klienter i kost och näringsrådgivning och coaching. Recepten i boken är framtagna efter klienternas och deltagarnas behov men det är också en samling av mina egna personliga favoritrecept, som jag vet att andra både älskar att äta och kan laga!


Ur ”Sju steg till ett friskare jag : utan gluten, mjölk och socker”:

Nilla_MG_92256 anledningar att förändra kosten

  1. När vi tar bort sådant som motverkar läkning och utrensning ur kosten kan kroppen fokusera på återuppbyggnad och läkande, istället för att kompensera obalanser.
  2. När vi äter en kost som är balanserande för blodsockret håller vi en jämn och aktiv ämnesomsättning som leder till hög energi och kroppsvikt i balans.
  3. När vi tillför mat som verkar basbildande i kroppen skapar vi ett gynnsamt klimat för läkning.
  4. När vi tillför mat med enzymer och bra bakterier, skapar vi en bra tarmflora som är en förutsättning för fungerande näringsupptag och immunförsvar.
  5. När vi äter extra näringstät mat erbjuder vi kroppen bra byggstenar för att bygga nya friska celler.
  6. När organ och cirkulation fungerar och vi har en bra vätskebalans i kroppen, sköter sig kroppens reningssystem (avgiftning och detox) av sig självt.

Hitta ditt eget varför

Innan du sätter igång med att byta kost bör du vara helt klar över varför du ska göra det. Det kan vara av vikt att skilja mellan att vara motiverad utifrån och att vara motiverad inifrån. Att vara motiverad utifrån betyder att du motiverats av hur andra ser på dig eller hur du tror att andra ser på dig. Att vara motiverad inifrån handlar istället om att du inser ditt egenvärde och vill må bra. Du tar dina egna beslut om din hälsa, oavsett vad någon annan tycker och tänker.

Motivation kan alltså både vara negativt driven, »Jag duger inte som jag är – jag måste förbättra mig«, och positivt driven, »Jag vill uppleva hälsans välbehag, det förtjänar jag!« Positivt driven motivation innebär att man är inspirerad till förändring och känslan är upplyftande – man tänker »Det får ta den tid det tar, det viktiga är att jag lyckas på sikt«. Att å andra sidan vara negativt driven i sin motivation, till och med starkt motiverad, kan faktiskt vara ett tecken på ett beroendebeteende, det vill säga att man vill åt kicken av att lyckas snabbt (till exempel snabb viktnedgång). Man har inte tålamodet att etablera nya vanor långsiktigt, utan vill istället fort vidare till nästa kick – som i nästa skede, efter viktnedgången, lika gärna kan vara sött godis. Läs mer… 

 

 

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: