Hälsofilosofi kostråd

– måste alla undvika gluten, mjölk och bli veganer i framtiden?

pak choy

– Tror jag att alla måste undvika gluten, mjölk och att alla på planeten måste bli veganer?

Som svar på en en ganska vanlig förutfattad mening som jag ofta möter så lade jag upp en kort text i ett instagraminlägg med ett förtydligande hur jag tänker i den frågan. Jag fick så mycket positiv respons på det (tack!) så jag ville dela mina tankar här på bloggen med flera…

Mitt svar är – Nej, det tror jag inte på långa vägar, men jag vet att många kan må radikalt mycket bättre av att utforska sin relation till vetemjöl, vitt socker, processat eller billigt kött och komjölksprodukter. Både planeten, matindustrin och våra kroppar tjänar på att vi gör oss själva mindre beroende av massproduktion och konsumtion av dessa råvaror. Numera vittnar miljontals människor världen över som uteslutit eller markant begränsat främst vete, komjölk och vitt socker under månader eller år – att man kvickt återfått en nivå av hälsa man kanske inte upplevt på åratal eller sedan barndomen. Självklart samtidigt som man lärt sig förstå vad som utgör bra råvaror i rätt kombination.

– Vad beror det på? Ett entydigt svar tror jag inte finns. Jag ser en framtid där medvetenheten om hur vi påverkas av mat av dålig kvalitet har gjort att vi äter bättre råvaror och därmed tål en större variation och har mindre behov av att undvika vissa födoämnen. Min personliga tro är att när vi hedrar naturen med en mer naturlig och ursprunglig kött- och mjölkindustri (inte massproduktion med avelsdjur som inte längre liknar sina ursprungsarter) och bedriver jordbruk i enlighet med jordens kretslopp med grödor utan extrem genmanipulation – så kommer våra kroppar också att bättre tåla och hantera dessa råvaror.

På vägen dit tror jag att många behöver lära sig mer om vad som är bra råvaror, mer av grönsaksbaserad matlagning och kanske prova olika sorters mathållning i perioder (som vegan, glutenfritt eller vetefritt, spannmålsfritt, mjölkfritt, “clean” osv.osv) för att hitta balans och läka.

En kropp med full hälsa “tål lite skit”. För ganska många människor en längre period av åtgärder för att uppnå den balansen. Att går runt med kroniska inflammationer och mag/tarmsjukdomar har vi börjat acceptera som normala tillstånd som gemene man bara får lära sig att leva med. Men sanningen är att de flesta sjukdomar och generell ohälsa går att avhjälpa eller balansera med rätt kost och livsstil.

Läs mer:
Inflammation och kosten
Ett sockerfritt liv – riktlinjer och inspiration
Steg för att balansera IBS eller andra problem mage-tarm

OBS! Man bör alltid söka hjälp av sjukvården i första hand och utforska alternativa vägar parallellt eller efter.

21 dagar ren och läkande mat – vad kan det innebära för resten av ditt liv?

21 dagar ren och läkande mat - onlineprogram“Jag kan förstås bara tala för mig själv men de här tre veckorna har gett mig mer än vad de senaste åren på egen hand har gjort. Tankesättet, matlagningen, rutinerna, hur jag väljer att behandla min kropp… Nilla, du är grym! TACK.”
“Tänk att de 3 veckorna är över. Vad snabbt det gick! 

Jag har inte varit så matfixerad som vid tidigare webbkurser. Kanske tack vare att man kunnat välja fritt mer. Det har gått himla bra, har varit fokuserad och det har kört ihop sig ibland men ordnat sig iallafall.”

Under onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat (start 18 feb) så äter vi rejäl och god hälsomanskost som är grönsaksbaserad, inflammationsdämpande, balanserande för tarmfloran och blodsockerbalanserande. Boka nu….

Alla recept är utan gluten, vete, komjölk och vitt socker. Välj själv om du äter vegan-mat under perioden eller om du lägger till fisk och kött. OBS! Du behöver inte veta om du ska följa programmet med veganinriktning eller inte när du bokar din plats. Läs mer…

Detta ingår

  • Över 100 recept utan gluten, vete, komjölk och vitt socker.
  • Dagliga coachande e-mail
  • Facebookgrupp där du möter mig, Nilla Gunnarsson (kostrådgivare, kock och coach) och övriga deltagare
  • Extramaterial om hur du lägger upp din kostomställning, gör inköp och allt om de nya vanorna.
  • Inspirerande bonusrecept löpande
  • Resursfiler för personlig utveckling.

Start 18 feb: Boka nu….


” Programmet känns genomtänkt, genomförbart och proffsigt”

“Dina mail är superbra och nu äter jag inte bara bättre utan jag har faktiskt börjat älska mig själv mer för den jag är, mer självsäker och prioriterar mig själv mycket bättre nu än tidigare. Det är fantastiskt att du har den förmågan att ta fram det hos människor, att du får oss att hitta det inom oss själva.”

Läs mer vad andra sagt….

(1) Comment

  1. […] Måste alla undvika gluten, mjölk och bli veganer i framtiden? […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d