kostråd

– Banan innehåller typ 3 sockerbitar, ska man inte ska äta banan?

Banankaka med pepparkakskryddor

– Hejsan, såg precis klippet med Babben från Nyhetsmorgon. Där visade de att banan innehåller typ 3 sockerbitar. Innebär detta att man inte ska äta banan? Med vänlig hälsning…

Sockerfria dagen här i veckan var väl ett fantastiskt initiativ från arrangörerna! Bra att lyfta och upplysa om hur viktigt det är för hälsan att göra sig medveten om hur mycket socker och dolt socker vi får i oss. Även om jag inte engagerat mig specifikt i sockerfria dagen, så jobbar jag ju dagligen med kostrådgivning och att guida människor till sockerfrihet eller bättre balans.

Många verkar i alla fall ha vaknat till i och med den här satsningen (sockerfria dagen) och jag har fått flera frågor och kommentarer på mina inlägg om sockerfrihet och mat-beroende. Därför kommer här ett inlägg med tips på läsning med kostråd. Nedan har jag länkat till några bra inlägg som jag tycker är bra för att ge bra förståelse i ämnet.

Efter det här klippet med Babben Larsson fick jag bl.a. frågor.

Mitt svar på frågan ovan (om att undvika bananer):

– Hallå! Nej, man behöver inte sluta äta bananer. Om man inte vill leva ketogent eller liknande så klart. Att göra om råvaror till sockerbitar är ett populärt grepp för att få folk att förstå hur mycket de får i sig… bra, bra absolut! MEN, att äta socker är ju inte farligt i sig. Att en råvara motsvarar några bitar socker är normalt. Det handlar om i vilken form man äter “sockret”. Alla kolhydrater ombildas till socker i kroppen, så en portion gröt eller råris innehåller också ett visst antal sockerbitar. Det gör även broccoli. Men ovan-jord-grönsaker innehåller mindre än det mesta annat från växtriket. Färsk frukt kan de flesta äta till vardags som dessert eller fika.

Individuellt påverkas vi olika av olika råvaror, så någon med specifika behov kan behöva se över sin konsumtion av frukt. Är man blodsockerkänslig eller har andra specifika mål med kosten kan man alltså behöva se till att hålla även frukt-konsumtionen nere. Läs det här inlägget mer i detalj och sätt dig in i Glykemiskt Index (GI) för att greppa vilka typer av kolhydratskällor som är bra att satsa på. Läs mer under rubriken “hur mycket sött är för mycket” i inlägget nedan:

Rekommenderad läsning

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: