kostråd

v.42 Det viktiga är inte vad vi äter… jagar du näring eller är du jagad av näringsstress?

Mjölkfri gräddsås med svamp och vitlök

Innehåll: veckans tema (Det viktiga är inte vad vi äter), veckans råvara, veckans meny, veckans bak, veckans dessert osv…

Navigering


Det viktiga är inte vad vi äter

Hälsotrenden växer och pressen att äta rätt och träna optimalt ökar. Men vad är rätt kost? Är det raw food, keto, inflammationsdämpande kost eller Paleo och vad är rätt eller fel träning? Ska vi träna 7 minuter med appen, 90 minuter i skogen eller 30 minuter om dagen? Hot yoga, yin yoga, springa maraton eller cross fit? 

Jag tror att många behöver vända på hur man gör val kring kost och hälsa och jag tror att det är dags att vi gör det nu. Det är inte viktigt exakt vad vi äter för att uppnå ett lyckligt liv med hälsa utan mer hur och varför vi gör våra val. Vad vi äter är viktigt men de stora penseldragen är mer betydelsefulla än att näringsotimera varje måltid.

Vad menar jag med “exakt vad”? Jo, att det är många nu för tiden som “närningsjagar” och “optimerar” sin hälsa och bio-hackar som att kroppen är en robot. Man snöar in på enskilda råvaror och tillskott och det är i sig inte fel men många glömmer känslan i kroppen… Närings-jagandet och optimerandet bygger kanske istället på stressen och känslan av otillräcklighet många gick omkring med från början…

Alltså; Inget är fel med att “näringsjaga” osv i sig! Tvärt om har många hälsotrender fantastiska erfarenheter och insikter att ge oss. Men vad leder de till? Och äter vi gott? Och njuter vi?

Syftet eller vårt eget “varför” är viktigare än “hur” och “vad”

Om syftet med en livsstilsförändring är lycka och hälsa – och du redan upplever hälsa – behöver du äta annorlunda än du redan gör då? Nej, antagligen inte. Men många av oss är i en förändringsprocess där vi både vill har mer lycka och bättre hälsa. Det viktiga är egentligen inte strikt fokus på vad vi äter – utan att vi uppnår det vi tror att vi ska uppnå med det vi valt att äta. Eller att vi uppnår det på något sätt överhuvudtaget – vilket som helst. 

Som exempel: syftet eller mitt ”varför” med att träna kan vara att bli stark och pigg så att jag känner mig mer stabil, nöjd och tillfreds i livet – men om jag genom den träning jag valt istället blir stressad och får skador i knän och leder – ja då har ju inte träningen uppfyllt sitt syfte. Det är många som i det läget tar vi på sig skulden för att det inte funkade och drar en slutsats om att “inget funkar för mig” eller att “jag måste pressa mig själv hårdare – jag har dålig karaktär”, ”dags att operera knäna så att jag kan fortsätt med träningen”. 

När vi istället kommer i kontakt med ett högre syfte och låter det styra våra val – behöver vara flexibla med vem vi lyssnar på, hur vi tolkar vad som är rätt och fel för oss själva och kanske först och främst blir bättre på att tolka signalerna i vår egen kropp. Då kan vi kan dra andra slutsatser: ”den här träningen eller kosten verkar inte rätt för mig”, ”på vilka andra sätt än fysisk träning kan jag uppleva att jag är stabil, nöjd och tillfreds med livet?”.

Inre sabotör eller intuition?

Ett motstånd i kroppen är en signal, ett budskap. När jag ligger hemma med ont i knäna och läser vad en PT har skrivit i ett blogginlägg om att pusha sig igenom sin inre sabotör – låter jag mig peppas eller stänger jag av allt inflytande utifrån och lyssnar på kroppen? “Men kan jag lita ens på mig själv och det min kropp säget?” Är jag svag med en inre offerröst som vill stanna hemma och tycka synd om mig själv eller visar jag integritet när jag väljer att avstå från träningen? 

Det är på samma sätt som med träning lätt att snöa in på en utmanande kost och att jaga sanningar för att forskning och hälsoprofiler säger att vi ska. Att läsa en ny forskningsrapport eller att få en tabell att hålla sig till ger en känsla av trygghet – nu vet jag exakt hur jag ska äta! Men en vecka senare läser vi en annan forskningsrapport eller artikel som talar emot den plan vi har börjat följa. Det är i de här tvivlande stunderna viktigare att komma ihåg syftet – vårt eget “varför” än att ta in ytterligare råd om “hur” och “vad”. 

Släpp tipsen, råden, metoden och lyssna inåt; vad är mitt syfte med det jag gör? Vad har den jag för tillfället valt att lyssna på för syfte med det den säger? Om någon hälsoprofils syfte “varför” är att hjälpa människor att gå ned 20 kg på 20 veckor så ger det en viss sorts kostplan. Man kanske uppnår en tillfällig lycka om det är så att man lyckas med målet man har satt upp – men det är inte alls säkert att man uppnår hälsa med en sådan metod. Och har man inte hälsa – ja då håller lyckan inte särskilt länge…

Så hur ska man göra sina val? Är det inte bra att veta vilka råvaror som är extra nyttiga?

Sammanfattningsvis så handlar det om att komma i kontakt med sin egen kropps signaler. Både när vi läser information i artiklar, böcker och på nätet och när vi äter och lever våra liv. Om vi håller vårt eget syfte och varför i sinnet som en kompass – en nordstjärna som guidar oss – så kan vi ofta bättre filtrera råd och uppmaningar utifrån.

Att lära sig mer om vilken mat och vilka råvaror som är näringsrikt och bra för kroppen är jättebra. Men ingen kunskap är sanning. Som ex. veckans råvara blomkål nedan = lär dig om varför det är nyttigt och välj att äta det om du vill och det passar dig. Men om du tror att du måste äta blomkål för att äta antiinflammatoriskt eller känner stress inför att du ska hinna med att få in mer blomkål nu när du har så många andra recept att prova eller likn… då har kunskapen landat fel. Sanningen om blomkål är bra för dig eller skapar stress känner bara du i din kropp. Stäm av: Väcks ett intresse? Känner du dig inspirerad? “Känner du dig nyfiken?”

Stekt blomkålsris med ägg

Veckans råvara: Blomkål

Blomkål passar som puré, soppa, kräm, råstekt, ugnsbakad, som ris, pizzabotten och som råkost. Alltså extremt användbar!

Blomkål tillhör gruppen korsblommiga grönsaker som är lite extra nyttiga att äta mycket av. Ät korsblommiga grönsaker som blomkål och all annan kål varje dag för att bl.a. stödja kroppen i utrensning och detox. Korsblommiga grönsaker inkluderar broccoli, blomkål, vitkål, grönkål, bok choy, ruccola, rödkål, och rädisor. De är rika på vitaminer och mineraler som vitamin C, folat och vitamin K. En annan fördel med kål är fiberrikt så det är bra för magen och det mättar bra och länge.

– Blomkål innehåller även ämnet allicin. Allicin kan dämpa inflammationer och blomkål är alltså en perfekt basråvara i antiiflammatorisk kost.


Hitta premiuminnehåll här… 
Hitta gamla veckbrev här…
hitta veckomenyer här…


Veckans recept

Frukost

Lunch

Servera tillsammans med valfritt:

  • kött (100-150g per port)
  • fisk (100-150g per port)
  • kyckling (100-150g per port)
  • Vegan; ca 150-200 g kokta linser eller kidneybönor + 2 msk solroskärnor per port

Middag

Veckans dessert

Får du inte tag i kvitten ersätt med syrliga äpplen!

Veckans bak

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: