Dessert Fikabröd/kakor Glutenfritt kostråd Mjölkfritt Paleo SCD-vänliga recept Sockerfritt

Saftig äppelkaka – paleo

Inlägget innehåller reklam via annonslänkar.

Saftig och god äppelkaka utan gluten, mjölk och vitt socker. Den är dessutom nötfri! Smakar på inget vis hälso-kaka utan den här kan du bjuda vem som helst på! En snabb, nyttig och enkel kaka att göra av höstens äpplen.

Dags för ett helt nytt recept på äppelkaka kände jag! Jag har ju många redan här på bloggen i kategorin fikabröd. Jag var sugen på en något riktigt saftigt och gott! Jag använde ghee i min kaka som gav mjuk och len smörsmak. Du kan ersätta med kokosolja eller rent smör om du vill.

Kakan innehåller nyttigt fett i form av ghee och kokosmjölk, dessutom är den nötfri. När man äter paleo eller antiinflammatorisk kost blir det lätt mycket nötter, frön och mandel i kosten. Det kan vara bra att tänka på att det inte blir föör mycket! Anledningen är att man vill hålla bra balans mellan omega3 och omega6, nötter, fröer och mandel innehåller större andel omega6 och man vill för det allra mesta se till att öka källor till omega 3 och minska källor till omega 6. Det kan alltså vara bra att medvetet inte äta för mycket nötter och frön – när det inte behövs. Läs mer om vad som är nyttigt fett…

Den här fyrkantiga ugnsformen från Kitchen Craft använde jag.

Tips:

Skriv ut receptet

Saftig äppelkaka – paleo

Saftig och god äppelkaka utan gluten, mjölk och vitt socker. Smakar på inget vis hälso-kaka utan den här kan du bjuda vem som helst på! En snabb, nyttig och enkel kaka att göra av höstens äpplen.
MåltidDessert, Fikabröd
KökPaleo
DietGluten Free
NyckelordAntiinflammatorisk kost, glutenfritt, mjölkfritt, Mjölkproteinfritt, Naturligt glutenfritt, Utan vitt socker
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 33 minuter
Portioner: 8 bitar
Kalorier: 243kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175°C. Förbered en form, jag använde en fyrkantig, den här, men en vanlig rund lite mindre springform (ca 20 cm) går också bra. Smält fettet försiktigt så att det inte blir för varmt utan precis bara smälter.
  • Vispa ihop äggen med fettet, sötning och kokosmjölk i en bunke. Tillsätt kokosmjöl och kryddor och rör ihop till en slät smet. Låt stå och svälla i några minuter.
  • Skala äpplena. Tärna hälften och skär tunna klyftor av andra hälften. Rör i äppeltärningar och ev. russin i smeten. Klicka ut smeten i formen och släta till ytan med en slickepott eller baksidan av en sked.
  • Dekorera ytan av kakan med äppelklyftor. Pensla lite ghee, smör eller kokosolja på äppelbitarna om du vill – det göra att de ser mindre torra ut efter att kakan är bakad.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills att den är helt helt genomgräddad. Du kan känna på mitten med ett finger att den har "stannat". Ytan ska vara lätt gyllene.

Anteckning

Servera vanlijsås om du vill! Behövs inte men det kan var trevligt om du serverar kakan som dessert kanske. Man kan göra snabb vailjsås genom att röra kokosgrädde med vaniljpulver och sötad om du vill. Jag brukar inte söta… ELLER raw vaniljsås gjorda av cashewnötter. Klicka här för recept.

Näringsinnehåll

Kalorier: 243kcal | Carbohydrates: 14g | Protein: 5g | Fat: 19g | Mättat fett: 12g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Transfett: 0.01g | Kolesterol: 134mg | Natrium: 106mg | Kalium: 122mg | Fiber: 4g | Socker: 8g | Vitamin A: 169IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 30mg | Järn: 1mg

(1) Comment

  1. Camilla says:

    Går det byta ut kokosmjölk och mjölk med ngt annat? Havremjöl?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: