Hälsofilosofi Vegan/Växtbaserat

Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa

Har du undrat varför jag (Nilla’s Kitchen) har ett onlineprogram med veganinriktning när jag har recept på bloggen som inkluderar ägg?

När jag länkade till ett inlägg om vegankost och näringslära på Nilla’s Kitchens facebooksida så dök det upp frågor i kommentarerna. Frågorna ledde till diskussioner som gjorde det klart för mig att det kanske inte är helt och hållet tydligt utåt vad jag har för uppfattning om veganmat, veganism, vegetariskt, växtbaserat och hälsa. 

Jag tyckte det var lika bra att sätta ihop ett längre inlägg med frågor och svar – eftersom att jag har så pass många recept som är vegan och dessutom håller ett kostprogram där man kan välja veganinriktning. Frågorna och svaren nedan handlar även om hur just jag relaterar till vegan/vego o.s.v. och varför jag har kostprogram som är vegan/växtbaserad när jag inte lever vegan till vardags själv.

Har du fler frågor? Ställ dom i kommentarer till inlägget så uppdaterar jag texten med det som är relevant. Jag kan säkert förtydliga vissa delar också – ge gärna feedback.

OBS! Den här texten är inte menad att ifrågasätta någon som tagit ställning som etisk vegan. All respekt till det beslutet! En sådan person har ofta redan en väl underbyggd kunskapsgrund. Det här inlägget är till för alla som fortfarande håller på och utforskar för egen del eller är nyfikna på hur jag tänker som kostrådgivare och receptutvecklare i min professionella roll.

Bakgrund (länkar)

Varför är det viktigt att reda ut begreppen (veganmat, veganism, växtbaserat och vegetariskt)?

Det är viktigt att reda ut begreppen bland annat för att det är trender som växer och en mängd nya kokböcker, matkassar, bloggare, tidningar o.s.v. spottar ur sig recept och kostråd. Det behövs klargöranden så att människor kan skapa egna värderingar och uppfattningar om vad som är vad.  Och vad som faktiskt är hälsosamt.

En del kokböcker med veganrecept kanske fokuserar på smak och njutning andra på hälsa, andra på ett etiskt hållbarhetsperspektiv.  Beroende på vad man själv är ute efter så kan det vara bra att vara medveten om de olika definitioner och utgångspunkter som finns.

Vegetarisk kost (inkl. ägg och mejeri) kan vara lätt att hålla hälsosam utan tillskott. Vegansk kost, som innebär att man bara äter växtbaserade livsmedel (ingen ost, ägg, honung eller någon annan animaliskt härledd mat) kräver att man tänker extra noga på de näringsämnen man får i sig. Man bör inte hoppa på en vegankost utan att kunna grunderna i näringslära. Läs mer här…

Är jag (Nilla) vegan och tycker jag att andra ska bli veganer?

Nej jag är inte vegan men jag äter mycket växtbaserat. Läs mer om hur jag äter här… Under mitt arbete som kostrådgivare så har jag intresserat mig för flera olika kostskolor med syftet att skapa hälsa med mat som medicin. Jag har till exempel utbildat mig i raw food/levande föda och ayurveda utöver min utbildning till kost och näringsrådgivare. (Jag har också intresserat mig för Paleo/stenålderskost, basbildande kost, makrobiotiks kost, växtbaserad kost, inflammationsdämpande kost m.m.)

Jag tycker att det finns stora poänger med att leva strikt efter en viss plan under en viss tid. Som ex. tre veckor 100% vegan/växtbaserat eller ett år av ren och läkande mat utan socker, gluten, mjölk och tillsatser. När vi gör det så ger vi oss själva möjlighet att upptäcka vad vår kropp mår allra bäst av. Så att vi kan fortsätta att justera och må bättre och bättre. Att leva 100% vegan under en period är positivt och lärorikt på flera sätt – vi lär oss till exempel att skapa mättnad och smak på alternativa sätt än de vi kanske varit vana. 

”Tror jag att alla måste undvika gluten, mjölk och att alla på planeten måste bli veganer? – Nej, det tror jag inte på långa vägar – men jag vet att många kan må många gånger bättre av att utforska sin relation till vetemjöl, vitt socker, processat eller billigt kött och komjölksprodukter. Både planeten, matindustrin och våra kroppar tjänar på att vi gör oss själva mindre beroende av massproduktion och konsumtion av dessa råvaror.” /mitt citat från inlägget “om maten”.

Varför tycker jag att det är viktigt med vegan/vego/växtbaserat?

Jag har en tro att när vi äter i kongruens med vad som är rätt för planeten så mår också våra kroppar som bäst. Jag tror att vi kan hitta den balansen med och utan kött (och andra animalier) men jag tror inte att det är realistiskt att vi på hela planeten slutar helt med att hålla djur som boskap. En viss produktion av animaliska produkter ingår i det naturliga kretsloppet som gör ekologisk odling mest effektiv.

“För mig handlar det om att äta gott och naturligt – så som vi människor är menade att äta från början, i enlighet med, och med respekt för naturen. Det betyder bl.a. råvaror från en så naturlig originalmiljö som möjligt. Det betyder också att maten får ta mycket fokus i vardagen och tillagas nästan alltid från grunden hemma.” /mitt citat från inlägget “om maten”.

Nuläget i världen, då det blivit tydlig att vi behöver minska köttkonsumtionen av miljö- och hållbarhetsskäl, har gjort att jag under flera år fokuserat på att utveckla vegetariska, veganska och raw-foodkostrecept. Men mitt vego-fokus handlar kanske främst om att jag redan från början älskar grönsaker och för att det är både gott, nyttigt och roligt!

Varför är mina svar om vegan, växtbaserat och vegetariskt o.s.v. viktigt för mina följare?

För drygt ett år sedan skapade jag ett nytt receptmaterial till onlineprogrammet 21 dagar ren och läkande mat som gör det möjligt att genomföra programmet vegan/växtbaserat eller ej. Det betyder att man kan välja att äta kött/fisk/ägg/fågel inom ramen för riktlinjerna eller välja att äta 100% vegan/växtbaserat.

Alla deltagare ingår i samma grupp och delar erfarenheter i onlineforumet. Man får olika menyplaner såklart. Det har funkat helt fantastiskt och vi fortsätter i dagsläget att driva programmet på samma sätt. Programmet tar alltså upp vegan som kosthållning inte som etiskt ställningstagande.

Poängen med kostprogrammet är inte att övertala världen att bli veganer utan att hjälpa människor att utforska den mat som känns bäst och som fungerar bäst för hälsan. Att äta 100 % växtbaserat (på det sätt som programmet anger) är ett bra sätt för många att komma i kontakt med sin magkänsla kring mat eftersom att den kosten är extra lättsmält och utrensande.

Vad är skillnaden: vegan, veganism, växtbaserat, vegetariskt?

Restauranger, livsmedelsverket, receptsajter och receptböcker delar vedertaget in rätter i två huvudkategorier: vegetariskt och veganskt. Som ex. om en rätt innehåller mejeri eller ägg så får den kallas vegetarisk på en restaurangmeny – för att få kallas vegan så får rätten inte innehålla några ingredienser från djurriket.

Men det finns många fler begrepp och utrymme för tolkningar och förvirring. Den vedertagna definitionen (så pass vedertagen att den lärdes ut på min utbildning till kost och näringsrådgivare) är att en vegetarian är person som inte äter mat som härstammar från slaktade djur men som äter ägg och ost. Enligt nationalencyklopedin äter en vegetarian varken ägg eller mejeriprodukter utan bara råvaror från växtriket. De allra flesta som säger att de är vegetarianer är i själva verket (enligt korrekt definition) lakto ovo-vegetarianer. 100% växtbaserad kost kallas vedertaget vegankost. Men den korrekta definitionen på det man menar med vegan-mat är alltså också vegetarisk mat. Förvirrande, jag vet. Därför är det lättare om vi låter de nu vedertagna begreppen gälla.

Varianter på vegetariskt (källa: Livsmedelsverket)

Vegetarisk mat delas traditionellt in i olika grupper:

 • Vegansk mat består helt av vegetabilier utan något inslag från djurriket, alltså varken kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
 • Lakto-vegetarisk mat innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.
 • Lakto-ovo-vegetarisk mat innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och även ägg.

Mitt tillägg: Dessutom finns definitionerna växtbaserad kost* (se rubrik nedan) flexitarian, pescetarian och polloterian. Flexiterian äter all sorts kött/fisk/fågel osv då och då men kanske huvuddelen vegetariskt. En pescetarian äter fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter. En pollotarian äter fågel, ägg och mejeriprodukter.

*Vad är växtbaserad kost? och vad är skillnaden vegan/växtbaserat?

Begreppet växtbaserad användas ibland om all vegankost – eftersom att vegankost är växtbaserad – men det nya, moderna begreppet kommer från “Whole Food Plant Based Diet” = plant based = växtbaserad. I den betydelsen är växtbaserad kost en definition av vegankost som består av oprocessade råvaror. Man äter vegankost men exkluderar alltså också många produkter som till exempel sojaprotein och annat “fejkkött”, veganost och till och med havremjölk. Men – OBS! – för vissa innebär inte växtbaserat vegan – utan en kost baserad på oprocessad mat från växtriket som kan inkludera kött/fisk/ägg osv i fexibel mängd.

Skillnaden vegan och växtbaserat är både det etiska perspektivet och hälsoperspektivet. Veganer äter inte alltid hälsosamt. Att äta växtbaserat innebär i princip att du äter veganskt med hälsoperspektiv och kanske även hållbarhetsperspektiv. Det etiska veganperspektivet kan absolut handla om hållbarhet men handlar främst om djurrätt.

Vad innebär det att vara vegan?

Som vegan undviker man alla animaliska livsmedel – d.v.s. kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och till och med mat som honung*. Man undviker animaliska biprodukter som t.ex. gelatin och vissa E-nummer. Även vissa vegetariska fördigprodukter som Quorn eftersom den innehåller ägg och ibland mejeri. En mängd olika livsmedelsprodukter kan ha varit processade med eller innehålla spår av animaliska produkter. T.ex. vissa viner, bröd, grönsaksbuljong osv.

Vissa veganer anammar en vegansk livsstil där man undviker allt som kommer från djurriket på alla plan i livet. Som exempel undviker man läderskor/väskor, ull, dun, bivax och alla produkter som testats på djur. Att vara vegan är då ett etiskt ställningstagande – inte bara en kosthållning.

Finns det flera sorters veganer?

Det kan sägas finnas tre sorter tycker jag. De som är kost-veganer, de som äter växtbaserat och de som är etiska veganer – och så klart överlappande. Alla äter strikt 100% kost från växtriket. Kost-veganen kan äta utan andra regler än att utndvika animalier, den etiska veganen anammar även livsstilen (läs under rubriken ovan) och äter man växtbaserat så har man främst hälso-perspektiv men kanske även hållbarhetsperspektiv.

Att välja vegankost eller växtbaserad kost ska inte behöva innebära en identifikation om man inte vill det: “jag är vegan” eller någon annan etikett. Med en sådan identifikation tillkommer en grupptillhörighet och en knippe värderingar som man kanske till viss del eller större del håller med om men inte helt. Välj att utforska att äta vegankost/växtbaserat under en eller flera perioder för att känna hur det känns – för att utforska både hälsa och värderingar. Bestäm dig inte i förväg vem din kost gör dig till.

Är ”växtbaserat” samma som raw food?

Nej. Raw-food är väl egentligen en fjärde sorts vegan som innebär att all mat man äter är oupphettad, i alla fall inte över 42°C. Raw food kommer från levande föda-rörelsen startad av Ann Wigmore. Läs mer om raw food och levande föda här… Växbaserat betyder rena, oprocessade råvaror från växtriket och inkluderar varm och lagad mat och även bakverk. En hel del raw food-recept kan ingå såklart och man äter stor andel grönsaker (men både färska och tillagade).

Vilken definition gäller under onlineprogrammet ?

De som väljer vegan/växtbaserad intiktning under mitt program äter mat utan tillsatser och som inte blivit processad. Dessutom undviker man GMO, gluten, vete, mjölkprotein och vitt socker. Vi försöker även välja ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Etiska ställningstaganden diskuterar vi inte som en del av programmet utan fokus ligger på hälsa. På så sätt går kostprogrammet under definitionen “växtbaserad”.

Att utesluta tofu och tempeh som framställs på naturliga sätt ser jag ingen poäng med och inte heller växtbaserad mjölk med juste innehåll. Så man kan inte kalla programmet strikt växtbaserat men det ligger nära. Det är inte fel att kalla kosten vegan – den är vegan – men med hälsofokus.

Vad menas med grönsaksbaserad kost och varför välja det?

Grönsaksbaserad kost är inte samma som växtbaserad. Grönsaksbaserad kost kan inkludera animaliska livsmedel som kött/fisk/ägg osv och handlar helt enkelt om att äta en större mängd grönsaker, frukt och bär. Att tänka grönsakasbaserat handlar om hälsa och att skapa en bra balans av råvaror på tallriken. Det är ett smart sätt att börja äta bättre genom att se basen i den traditionella kostpyramiden utbytt av grönsaker, frukt och bär.

När vi övergår till en mer grönsaksbaserad kost, fri från snabba kolhydrater och för mycket socker, när vi begränsar mängden mjölkprodukter, fläsk och rött kött övergår vi automatiskt till en kost som är mer basbildande, fiberrik och näringsrik.

Grundprincipen är att särskilt grönsaker, frukt och bär fungerar basbildande i kroppen medan mycket annan föda skapar en försurande reaktion. Olika livsmedel är alltså antingen syra- eller basbildande. Om syra-basbalansen är den faktiska orsaken till att vi mår bättre av en basbildande kost finns inga entydiga vetenskapliga bevis på. Men de kosthållningar som bevisligen är bra för hälsan är också bra för syra/bas-balans. Som exempel medelhavskost. Läs mer här…

Grönsaker är fiberrika och näringsrika. Fibrer behöver vi för en hälsosam mage/tarm och blodsockerbalans. Vi väljer också såklart grönsaker, bär och frukt för det höga innehållet av vitaminer, mineraler antioxidanter och annat uppbyggande och läkande.

Är det mer hälsosamt att äta vegan/växtbaserat/vegetariskt?

Att äta mycket grönsaker (grönsaksbaserat) och rött kött i mindre mängd är alla överens om är mer hälsosamt vilket vegetariskt/vegankost/växtbaserat många gånger går ut på. Men att vara till exempel vegan betyder inte per definition att man äter hälsosamt. Både som vegetarian och som vegan kan man lätt hamna i vanor av att äta ensidigt eller mycket processade ersättningsprodukter med mycket tillsatser och socker eller mycket vitt bröd och skräpmat.

Det är inte svårt att vara vegetarian (lakto-ovo) och få i sig allt man behöver. Det räcker bara man har vissa baskunskaper i näringslära. Utan kött och andra animaliska produkter är det heller inte lika lätt att få i sig kalcium, vitamin D, järn, vitamin B12, zink och omega-3 fettsyror. Det är därför viktigt som vegan att vara mer medveten om vad man äter. Men när man väl greppat grunderna är det också enkelt…

Både om man väljer att äta animalier (produkter från djurriket) och inte så är grunden i näringsläran viktig och att kombinera råvaror rätt.


(15) Comments

 1. […] Med ”clean food” menar man oftast mat utan tillsatser och som inte blivit processad. Dessutom undviker man GMO-mat, gluten, vete, mjölkprotein och vitt socker. Man försöker även välja ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. ”Växtbaserat” betyder att man också undviker alla animaliska livsmedel så som kött, fisk, ägg och mejeri. Växtbaserat är ett sätt att äta vegan med hälsofokus. Läs mer här… […]

 2. Bra skrivet.

  1. Nilla's Kitchen says:

   Va kul! Tack!

 3. Linn says:

  Hej!
  Jag är nybörjare när det gäller att äta mer hälsosamt. Jag vill äta mer basbildande mat, men jag lider även av IBS vilket gör att jag inte kan äta baljväxter bl.a. I de allra flesta recept utan lättprodukter finns bönor och liknande, så jag undrar om du har något tips till oss som inte kan äta baljväxter? Vad kan vi ersätta med?

  Älskar din blogg för övrigt! Får såå mycket inspiration!
  Kram, Linn

  1. Linn says:

   Jag menade såklart köttprodukter, inte lättprodukter🙈

 4. […] själv om du äter vegan/100% växtbaserat under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. Programmet ger dig också chansen att […]

 5. […] själv om du äter vegan/100% växtbaserat under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. Programmet ger dig också chansen att på […]

 6. […] själv om du äter vegan/100% växtbaserat under perioden eller om du äter fisk, ägg, kött osv. Programmet ger dig också chansen att på […]

 7. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

 8. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

 9. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

 10. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

 11. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

 12. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

 13. […] Frågor och svar om veganmat, veganism, växtbaserat, vegetariskt och hälsa […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

What Our Clients Say
257 recensioner
%d bloggare gillar detta: